Прес-центр20 грудня 2018, 16:12

Продовжено дію обласної програми соціального захисту постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи

Під час засідання колегії облдержадміністрації заступник директора Департаменту соціального захисту населення – начальник управління соціального обслуговування й захисту населення Інна Сердюкова розповіла про хід виконання Регіональної цільової програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зазначимо, що в області проживає 3843 постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них: віднесені до I категорії – 1348 осіб, II категорії – 1195 осіб, III категорії – 738 осіб; дружин померлих (загиблих) громадян ЧАЕС – 349, потерпілих дітей – 210, дітей-інвалідів – 3.

Робота із соціального захисту постраждалих громадян за рахунок державного бюджету ведеться за такими напрямами: доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплата підвищених стипендій, надання додаткової відпустки, компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю, безкоштовне харчування дітей, організація санаторно-курортного лікування та ін.

Для виконання цих завдань станом на 1 грудня 2018 року з державного бюджету виділено 12,7 млн гривень.

Метою Регіональної цільової програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2016-2018 роки є забезпечення соціального та медичного обслуговування постраждалих громадян.

У 2018 році виконання заходів обласної програми профінансовано на 2,4 млн гривень, у тому числі з обласного бюджету – 2,1 млн гривень.

У містах і районах області також діють місцеві програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Регіональна цільова програма включає перелік завдань і заходів, виконання яких дозволило в 2018 році сприяти вирішенню проблем оздоровлення постраждалих громадян, підвищенню рівня правової обізнаності серед населення щодо змін чинного законодавства України, залученню дітей та молоді до проведення заходів з нагоди Чорнобильської катастрофи.

З нагоди 32-х роковин Чорнобильської трагедії та з метою вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в області організовано широке коло культурно-просвітницьких заходів.

За пропозицією Департаменту реалізацію Програми продовжено у 2019-2021 роках. Це дасть змогу забезпечити постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС медичним наглядом, санаторно-курортним лікуванням та реабілітаційним супроводженням.