Прес-центр15 травня 2018, 15:05

Проекти, що фінансуватимуться за кошти ДФРР, проходитимуть експертну оцінку профільних підрозділів облдержадміністрації, – брифінг

Про актуальні питання підготовки проектів, що фінансуватимуться за рахунок державного фонду регіонального розвитку в 2019 році, сьогодні на брифінгу для ЗМІ розповів директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук.

Він нагадав, що тиждень тому регіональною комісією з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР, оголошено конкурс щодо відбору відповідних проектів на наступний рік.

Спікер зосередив увагу на тому, що з цього фонду фінансуватимуться лише ті проекти, які мають регіональне або територіальне значення – вони повинні бути комплексними.

Тобто, замість 50 дрібних краще надати 2-3 комплексних проекти. Тоді і рівень відповідальності місцевих органів влади буде набагато більшим, бо останнім необхідно буде виділити кошти на проектно-кошторисну документацію, затвердити сам проект, а вже після цього подати на участь у відповідному конкурсі.

«Бажано, щоб представники територій підходили до вибору кожного проекту таким чином, щоб його реалізація дозволила вирішити існуючу проблему на найближчі 10-15 років», – сказав Сергій Медведчук.

Крім того, очікується що невдовзі на державному рівні внесуть зміни, згідно з якими мінімальна сума проекту дорівнюватиме п’яти мільйонам гривень.

Щодо змін у роботі регіональної комісії він зауважив, що відтепер усі проекти – учасники відбору проходитимуть експертну оцінку профільних структурних підрозділів облдержадміністрації.

Сергій Медведчук також відзначив, що на 2018 рік в області на розгляд подано 247 проектів більш ніж на 1,3 мільярди гривень. Проте 80 % з них не мають комплексного навантаження.

До речі, вже на цьому тижні до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України буде подано проекти з термомодернізації та санації дванадцяти загальноосвітніх шкіл Луганської області. Це перші кроки щодо комплексного відновлення цих навчальних закладів.

Він також наголосив на важливості фінансової спроможності підрядних організацій.