Прес-центр28 липня 2020, 16:07

Проєкт «Єдність ветеранів Луганщини» – у Сватовому

Сьогодні із ветеранами АТО/ООС Сватівського району зустрічалися голова Сватівської райдержадміністрації Валерій Честних, заступник голови Сватівської районної ради Людмила Павлова, представник Мінветеранів у Луганській області Ядвіга Голенач, координатор проєкту «Єдність ветеранів Луганщини» Олександр Свистула, голова відокромленого підрозділу Асоціації ветеранів війни, учасників бойових дій та волонтерів АТО Луганської області у Сватівському районі Юрій Ірха.

Головний меседж присутніх у залі ветеранів АТО/ООС до представників провладних структур – приходьте до кожного з нас і ми розповімо про наші проблеми (бо самим ветеранам приходити і розповідати набридло). Особливе обурення викликає у них ставлення до АТОвців у селах, бо там здається, що про них зовсім забули і вони нікому не потрібні.

Через низький рівень комунікації ветеранів між собою, а також між ветеранами та співробітниками соціальних служб потрібна інформація не знаходила свого споживача. Тому й звучали нарікання і щодо недостатньої кількості путівок на санаторно-курортне лікування, і неотримання ветеранами матеріальної допомоги у рамках місцевої програми. Проте, як з’ясувалося у рамках зустрічі: за санаторно-курортним лікуванням звернулися тільки три людини – і вони отримали путівки, і матеріальна допомога виплачується у повному обсязі.

Та найгарячішим було питання виділення землі АТОвцям.

Ветерани стояли на тому, що проблема не стільки в землі, а у ставленні до воїнів АТО. Вони воювали у тому числі й за те, щоб мешканці Сватівщини могли спокійно здійснювати свою діяльність. А ними, хто має право і хто не має права розпоряджатися землею в районі, сьогодні керують виключно меркантильні інтереси.

Валерій Станіславович зауважив, що до тих пір, поки не будуть утворені об'єднані громади, земельні питання не вирішаться. Хоча, на його думку, не повинно бути жодної сільської ради, яка на своїй території не може знайти такої площі для АТОвців, – резюмував він розгляд питання, – і пообіцяв, що 160 га садового кооперативу після оформлення необхідних документів буде зарезервовано за ветеранами АТО/ООС.