Прес-центр5 травня 2017, 15:05

"Нове будівництво" - альтернатива енергозабеспечення області.

       Внаслідок проведення антитерористичної операції підконтрольна українській владі частина області опинилась на так званому «енергетичному острові». Єдиним джерелом генерації електроенергії є Луганська ТЕС, яка знаходиться впритул до лінії розмежування, тому ризик її пошкодження високий. Магістральні лінії електропередач частково проходять по тимчасово окупованій території та після повного припинення перетоків електроенергії з 25.04.2017 не задіяні в енергозабезпеченні регіону. Живлення здійснюється по одній лінії потужністю 220 кВ «ЛуТЕС - Лисичанська», яка повністю розташована на підконтрольній території. Відсутність альтернативних джерел енергозабезпечення – один із факторів, що не дає можливості запустити бюджетоутворюючі підприємства області, а також загрожує виникненню надзвичайних ситуацій у системах життєзабезпечення.

       Облдержадміністрацією координуються роботи з будівництва підстанції 500 кВ «Кремінська» із заходами ПЛ 500 кВ «Донбаська – Донська» та ПЛ 220 кВ «Кремінська – Ювілейна». Реалізація проекту дозволить області приєднатися до Об’єднаної енергетичної системи України та забезпечити стабільне енергопостачання регіону.

       Протягом 2016 року ДП «НЕК «Укренерго» спільно з облдержадміністрацією, Попаснянською та Кремінською райдержадміністраціями та іншими зацікавленими сторонами проводилися роботи з розробки та погодження відповідного проекту.

       В ДП «НЕК «Укренерго» 15 березня 2017 року відбувся тендер на закупівлю обладнання, матеріалів та виготовлення документації землеустрою за проектом «Нове будівництво ПС 500 кВ «Кремінська» із заходами ПЛ 500 кВ «Донбаська – Донська» та ПЛ 220 кВ «Кремінська – Ювілейна». У тендері взяли участь три претенденти.

       За підсумками аукціону, проведеного 18 квітня 2017 року, було визначено переможця на виконання робіт з реалізації проекту, з яким до кінця травня поточного року буде підписано договір.

       Будівництво підстанції розпочнеться вже цього року. Проектний термін введення об’єкту в експлуатацію – 1 квартал 2018 року.

       Питання будівництва нової підстанції та магістральної лінії електропередач знаходиться на особистому контролі у голови облдержадміністрації Гарбуза Ю.Г.