Прес-центр12 грудня 2017, 13:12

«Попаснянський вагоноремонтний завод» працюватиме

ТДВ «Попаснянський вагоноремонтний завод» працюватиме, загрозу припинення його діяльності усунуто, договір оренди виробничих площ буде продовжено.

         ТДВ «ПВРЗ» – одне з найбільших бюджетоутворюючих підприємств області та містоутворююче м. Попасної.

          Повна чисельність працюючих складає 1350 осіб. З урахуванням членів родин, стала робота підприємства забезпечує існування близько 5000 осіб, або 25 % населення м. Попасної.

         Виробнича діяльність здійснюється на потужностях цілісного майнового комплексу ДП «Попаснянський вагоноремонтний завод» згідно з договором оренди, який укладено 11.12.2007, терміном на 10 років.

         До цього на зазначених площах Державне підприємство «Попаснянський вагоноремонтний завод» ремонтувало рухомий склад Укрзалізниці, та через нестачу замовлень з її боку було завантажено менш ніж на 40 %. Працівники мали заборгованість із заробітної плати, бюджет м. Попасної – низький рівень надходжень.

         Оренда виробничих площ позитивно вплинула на зазначені показники, як за рахунок залучення додаткових замовлень приватних кампаній, так і за рахунок розширення номенклатури послуг, до якої додався випуск комплектуючих для виробництва піввагонів вантажних. У подальшому на власних проммайданчиках товариством налагоджено збирання зазначених піввагонів.

         На цей час ТДВ «ПВРЗ» щомісяця виготовляє 150 нових вагонів та одночасно ремонтує близько 100 діючих, при цьому виробництво нових вагонів може бути збільшено до 400 одиниць.

         За період оренди товариством спрямовано до бюджетів усіх рівнів податків та зборів на суму близько 300 млн грн, перераховано орендної плати на суму понад 50,0 млн грн. Заборгованість з оренди, сплати податків та виплаті заробітної платі відсутня.

         Крім виробничої діяльності ТДВ «ПВРЗ» несе значне соціальне навантаження, як в частині забезпечення працевлаштування значної частини населення міста так і у розвитку його інфраструктури.

         Так, підприємством активно відновлювався житловий фонд та соціальні заклади, які постраждали під час обстрілів (заміна скла у багатоповерхових будинках та приватному секторі, ремонт будівлі дитячого садку), проведено реконструкцію алей міського парку, ведеться будівництво православного храму, ремонтуються електричні мережі та подається електроенергія населенню,надається гуманітарна допомого незахищеним верствам населення (харчові набори) тощо.

         Проте наприкінці року підприємство опинилося перед загрозою зупинки. Термін дії договору оренди спливав, а ПАТ «Укрзалізниця», якій під час акціонування майновий комплекс колишнього ДП «ПВРЗ» разом з іншими вагоноремонтними заводами України передано у якості бази для ведення господарської діяльності, не давала згоду на його подовження, мотивуючи власними потребами у використанні зазначеного майна.

         10.12.2017 використання виробничих площ, які орендує товариство, мало припинитися.

         Для м. Попасної це мало б руйнівні наслідки, неминуче погіршило економічні показники розвитку області та негативно вплинуло на соціальну стабільність регіону, особливо у зоні проведення антитерористичної операції.

         З метою недопущення зазначеного, об’єдналися зусилля спільноти, органів місцевого самоврядування, облдержадміністрації, народних депутатів тощо.

         Голова облдержадміністрації Гарбуз Ю.Г. особисто звернувся до Кабінету Міністрів України та керівництва Міністерства інфраструктури України за допомогою у вирішення зазначеного питання. Також низка звернень була направлена до ПАТ «Укрзалізниця».

         Департаментом регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження        здійснювалася інформаційно – аналітична підтримка зазначених заходів.

         З метою розв’язання ситуації, 06.12.2017 Мінінфраструктури проведено нараду під головуванням заступника Міністра Лавренюка Ю.Ф. за участю зацікавлених сторін, на якій врегульовані усі гострі питання та узгоджено подовження оренди.

         Друзі, вітаємо з перемогою та дякуємо усім небайдужим!