Прес-центр21 квітня 2017, 15:04

Робота з відновлення дорожних артерій області продовжується

         На підконтрольній Українській владі території Луганської області налічується 3616,1 км автомобільних доріг загального користування, з них 1 177,1 км доріг державного значення та 2 439 км – місцевого.

         Близько 80% доріг знаходяться в незадовільному стані, що негативно відображається на соціально-економічному розвитку області. Найбільш критичні руйнування доріг відбулись в ході АТО в 2014-2015 роках, коли в результаті прямих бойових дій були зруйновані 7 мостів, внаслідок переміщення великовагової і гусеничної військової техніки було пошкоджено не тільки покриття проїжджої частини, а й конструкція дорожнього полотна. Дорогам заподіяні такі пошкодження, що вже не підлягають поверхневому ремонту і вимагають проведення більш складних і, відповідно, дорогих видів відновлювальних робіт. За оцінками фахівців на приведення доріг в належний стан необхідно майже 4 млрд грн.

         Облдержадміністрація вживає всіх можливих заходів по відновленню комфортних і безпечних умов дорожнього руху. Розроблено і впроваджено в дію Регіональну цільову програму дорожнього будівництва в Луганській області на 2016-2019 роки. У комплекс першочергових заходів Програми, який отримав назву «Кільце життя», увійшло проведення капітального ремонту 6 мостів з числа тих, які були зруйновані в ході АТО, і поточного середнього ремонту мережі автомобільних доріг, що зв’язують регіон з сусідніми областями України та районні центри області між собою. Його реалізація передбачає відновлення ділянок доріг загальною протяжністю 90 км, що дозволить відновити рух на 1200 км доріг Луганщини.

         Вартість проекту «Кільце життя» становить 530 млн грн. На його реалізацію з обласного бюджету виділено 265,15 млн грн. З державного бюджету область отримала в 2016 році 63,2 млн грн, на 2017 рік – 46,8 млн грн.

         В рамках Програми в 2016 році було розпочато ремонт дороги державного значення Р-07 Чугуїв - Мілове в районі Калмиківки і дороги місцевого значення  О-130501 Кремінна - Торське на всій довжині до кордонів Луганської області. На сьогодні роботи на цих об’єктах продовжені.

         Крім того, розпочато ремонт ще на інших ділянках доріг державного значення: Сватове - Кремінна в районі Красноріченського перехрестя, Марківка - Мілове в районі Кабичівки та Щастя - Широкий в районі с. Ніжньотепле.

         До 1 вересня будуть виконані роботи ще на 4 ділянках доріг: на спуску від поста ДАІ до м. Сватове на дорозі Р-07, ділянку дороги Сватове - Кремінна в районі Мілуватки і Новомикільського, ділянки дороги Старобільськ - Новоайдар в районі Штормове і Денежнікове.

         Також до кінця року планується здача в експлуатацію моста через р. Сіверський Донець в районі м Рубіжного, на капітальний ремонт якого з державного бюджету надійшло 17 млн грн.