Прес-центр21 квітня 2017, 10:04

Відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

       19 квітня 2017 року голова обласної держадміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Гарбуз Юрій Грігорійович провів екстрену нараду із заступниками та керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації з приводу імовірних загроз знеструмлення населених пунктів Новоайдарського району, які живляться з тимчасово окупованої території, та контрольованої частини області внаслідок припинення перетоків електричної енергії на територію ОРЛО, що можуть відбутися з 00.00 годин 25.04.2017.

       За результатами наради першому заступнику голови Роману Геннадійовичу Власенку  та відповідним структурним підрозділам доручено провести засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Захід відбувся 20.04.2017, в ньому взяли участь члени комісії, керівництво Новоайдарської райдержадміністрації, підприємств енергетики, ОТУ «Луганськ».

       Керівник Луганської ТЕС та представники підприємств енергетики роз’яснили, чим загрожує мешканцям області припинення постачання електроенергії на окуповану територію. В першу чергу під загрозою знаходяться населені пункти Трьохізбенка, Кряківка, Калаус, Оріхове-Донецьке, Лопаскине та Лобечеве Новоайдарського району, які живляться з території ОРЛО. Також існує небезпека виводу з роботи самої Луганської теплоелектростанції, що в умовах знаходження регіону в умовах «енергетичного острову» призведе до знеструмлення всієї контрольованої частини області.

       Однак є резервні можливості енергозабезпечення як населених пунктів Новоайдарського району, так і регіону в цілому. Звичайно, що мова не про повноцінне живлення усіх абонентів, в першу чергу йдеться про  найголовніші об’єкти життєзабезпечення та соціальні сфери.

       Слід зауважити, що остаточного рішення із зазначеного питання не прийнято. Водночас відповідальним службам енергетики, надзвичайних ситуацій, керівникам територій надано доручення вжити заходів щодо підготовки до надзвичайної ситуації.

       З боку Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження та облдержадміністрації на сьогодні докладають максимальні зусилля для попередження та мінімізації можливих наслідків знеструмлення населених пунктів, які живляться з неконтрольованої території.