Прес-центр10 травня 2017, 16:05

Як протікає ремонт доріг в області.

     На підконтрольній українській владі території Луганської області налічується 3 616,1 км автомобільних доріг загального користування, з них 1 177,1 км доріг державного значення, 2 439 км - місцевого, а також 3 465 км доріг комунальної власності, з яких в містах обласного значення 511,8 км , малих містах і селах – 2 954,0 км.

     80% доріг знаходяться в незадовільному стані, що негативно впливає на соціально-економічний розвиток області. Об’єктивні причини такого занепаду дорожньої інфраструктури є загальними для всієї країни – багаторічне недофінансування дорожньої галузі.

     Але найбільш критичні руйнування доріг відбулися в результаті бойових дій у 2014-2015 роках, коли були зруйновані 7 мостів, внаслідок переміщення великовагової і гусеничної військової техніки пошкоджено не тільки покриття проїжджої частини, а й конструкція дорожнього одягу.

     Дорогам заподіяні такі пошкодження, що вже не підлягають поверхневому ремонту і потребують проведення більш складних та дорогих видів відновлювальних робіт.

     За оцінками фахівців на приведення доріг до належного стану необхідно майже 4 млрд грн.

     У зв'язку з чим в 2016 році розроблена і введена в дію Регіональна цільова програма дорожнього будівництва в Луганській області на 2016-2019 роки.

     У комплекс першочергових заходів Програми, який отримав назву «Кільце життя», увійшло проведення капітального ремонту 6 мостів та поточного середнього ремонту мережі автомобільних доріг, що зв’язують регіон з сусідніми областями України, і районні центри області між собою. Його реалізація передбачає відновлення ділянок доріг загальною протяжністю 90 км, що дозволить відновити рух на 1200 км доріг Луганщини. Вартість проекту складає 530 млн грн. На його реалізацію у 2016 році з обласного бюджету виділено 265,15 млн грн, з державного бюджету область отримала 63,2 млн грн, на 2017 рік – 46,8 млн грн.

     У 2016 році було розпочато ремонт доріг державного значення Р-07 Чугуїв-Мілове в районі Калмиківка і місцевого О-130501 Кремінна-Торське по всій довжині до кордонів Луганської області.

     Освоєно 17 292,011 тис. грн коштів спецфонду, що становить 6,5% від загальної суми виділених коштів. Виконано 119,3 тис. м2 з поточного середнього ремонту покриття проїжджої частини на 20,3 км доріг, виготовлена проектно-кошторисна документація на проведення поточного середнього ремонту на 20 ділянках автомобільних доріг загального користування.

     На цей час зазначені роботи продовжені. Крім того, розпочато ремонт ще на 7 ділянках доріг державного значення.

     До кінця півріччя планується завершити роботи на ділянках автодоріг Р-07 в районі Калмиківка, Сватове-Кремінна в районі Красноріченського перехрестя, Марківка-Мілове в районі Кабичівка і на Щастя-Широкий в районі с.Ніжньотепле.

     До 1 вересня поточного року будуть виконані роботи на 4 ділянках доріг: спуску від поста ДАІ до м. Сватове на дорозі Р-07, Сватове-Кремінна в районі Мілуватки і Новонікольське, Старобільськ-Новоайдар в районі Штормове і Денежникове.

     До кінця року планується здача в експлуатацію моста через р. Сіверський Донець в районі м. Рубіжного, на капітальний ремонт якого з державного бюджету надійшло 17 млн грн.

     На адресу облдержадміністрації надходить багато звернень громадян щодо незадовільного стану вулиць і доріг у населених пунктах області.

     Слід зазначити, що вулиці і дороги в населених пунктах перебувають у комунальній власності, та у відповідності з чинним законодавством України, повинні ремонтуватися за рахунок бюджетів міст та інших населених пунктів, у віданні яких вони знаходяться.

     Протягом 2017 року облдержадміністрацією неодноразово проводилися наради з керівниками органів місцевого самоврядування з питання активізації виконання заходів по об’єктам комунальної власності за підсумками яких надані відповідні протокольні доручення.

     На виконання цих доручень, від керівників територій отримано інформацію про заходи, що вживаються місцевими органами виконавчої влади і місцевого самоврядування щодо реалізації заходів з ремонту комунальних вулиць і доріг населених пунктів, які відносяться до їх компетенції.

     У поточному році в місцевих бюджетах міст та інших населених пунктах передбачено виділення коштів:

  • Кремінський район 2 410,7 тис. грн;
  • Новопсковський район 5 361,2 тис. грн;
  • Попаснянський район 597,6 тис. грн;
  • Старобільський район 1 870,2 тис. грн;
  • Сватівський район 400,0 тис. грн;
  • місто Лисичанськ 1 850,0 тис. грн.

     Інші міста та райони області інформації щодо виділення коштів на ремонт комунальних вулиць та доріг не надали.