Прес-центр23 квітня 2019, 13:04

Проведений аналіз балансу трудових ресурсів області за 2018 рік

Про це під час апаратної наради доповів начальник управління праці та зайнятості населення Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Євген Жданов.

Він зазначив, що мета аналізу – отримання найбільш реальних показників,  визначення на підконтрольній українській владі території області долі незайнятої частини населення у контексті працевлаштування.

Під час проведення дослідження визначено чотири категорії населення:  працююче – 153,2 тисяч осіб (у тому числі штатні працівники, фізичні особи-підприємці, робота на умовах цивільно-правового договору); непрацеспроможне – 253,7 тисяч осіб (у тому числі пенсіонери, діти, студенти, деякі отримувачі соціальної допомоги); зареєстровані безробітні – 8,2 тисяч осіб; група ризику – 308,3 тисяч осіб.

За словами спікера, саме остання категорія сьогодні потребує пильної уваги органів влади.

Ця група складається, в першу чергу, з нелегально зайнятих осіб та трудових мігрантів. У меншій мірі – осіб, які зайняті виключно власними домогосподарствами.

Представники цієї групи ніде не обліковані та не отримують будь-яких доходів офіційно.

За результатами проведеного аналізу зроблено наступні висновки. Так, більше третини населення області за віком, здоров’ям або іншою підставою працювати не можуть; тільки кожна п’ята особа є офіційно зайнятою та сплачує податки на доходи фізичних осіб; кількість штатних працівників протягом 2018 року збільшилася на 6,5%; кількість працюючих пенсіонерів зменшилася з 42 % від загальної кількості працівників до 40 %; група ризику складає 43 %.  

Визначено, що протягом минулого року збільшилася кількість працівників у державному управлінні, обороні, соціальному страхуванні, а також в сільському господарстві.

Найбільш незатребуваними на ринку праці за освітою є безробітні з професійно-технічною освітою (42 %).

Євген Жданов зауважив, що системне прогнозування потреб економіки у фахівцях і робітничих кадрах зменшить рівень безробіття, а розуміння реальної проблеми тіньової зайнятості та трудової міграції може сприяти якості планів реалізації економічного розвитку окремого міста чи району.