Прес-центр11 квітня 2017, 14:04

Проведено розширене засідання робочої групи з підвищення мінімального рівня оплати праці

Під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Романа Власенка відбулося розширене засідання робочої групи при Луганській облдержадміністрації з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.

У засіданні взяли участь начальник управління праці та зайнятості населення Департаменту соціального захисту населення Євген Жданов, представники інших структурних підрозділів облдержадміністрації, Головного управління ДФС у Луганській області, Головного управління Пенсійного фонду України  в Луганській області, Головного управління Держпраці у Луганській області, Головного управління статистики у Луганській області та Луганського обласного центру зайнятості.

Також було запрошено голів відповідних робочих груп при райдержадміністраціях та виконкомах міських рад області, тому основною метою засідання стало обговорення дії робочих груп на містах, проблемних питань щодо взаємодії та обміну оперативною інформацією стосовно мінімального рівня оплати праці на території району (міста).

Роман Власенко нагадав про необхідність забезпечення контрольного супроводження запровадженої з початку 2017 року реформи оплати праці, який покладено Урядом, у першу чергу, на місцеві робочі групи. У всіх містах і районах відповідні робочі групи створено, але в деяких, з метою ефективності їх діяльності, необхідно переглянути склади та включити представників ДПІ та Держпраці.

На засіданні обговорено питання щодо практичної реалізації запровадженого обласною робочою групою моніторингу стану забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати: визначено порядок збору інформації, перевірки фактів порушення законодавства та надання достовірного щомісячного звіту.

Разом з тим, під час засідання розглядався стан виконання протокольних доручень голови обласної робочої групи Романа Власенка від 21 березня поточного року, одним із яких було в двотижневий термін відпрацювати на засіданнях місцевих робочих груп факти виплати заробітної плати у бюджетних установах і організаціях у меншому розмірі, ніж мінімальний, на підставі даних Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області, та вжити відповідних заходів. У зв’язку з неповним виконанням деякими районами, після обговорення деяких питань практичної реалізації завдань, термін їх виконання продовжено.

Він звернув увагу представників територій на часткову можливість здійснення перевірок додержання законодавства про працю на підприємствах, де не дотримуються мінімальні гарантії в оплаті праці, оскільки мораторій на перевірки, встановлений Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення АТО» не забороняє, а обмежує проведення перевірок. Перевірки за зверненнями юридичних та фізичних осіб можуть здійснюватися, якщо суб’єкт підпадає під визначені Кабінетом Міністрів України критерії високого ступеню ризику. Представник ГУ Держпраці у Луганській області роз’яснив членам групи та запрошеним, як визначити ступінь ризику суб’єкта та умови ініціювання проведення перевірки дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці.

За результатами засідання головою робочої групи при облдержадміністрації надано протокольні доручення, які спрямовані на підвищення ефективної діяльності місцевих робочих груп, забезпечення збору та обміну оперативними даними, а також збільшення кола виконавців моніторингу стану забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, повідомляє Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.