Прес-центр25 серпня 2021, 16:08

П’ять країн планують утворити Фонд «Партнерство за сильну Україну»

24 серпня 2021 року Велика Британія, Канада, США, Швейцарія та Швеція оголосили про наміри утворити спільний міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну», підписавши відповідний документ.

Підписантами стали посол Канади в Україні Лариса Галадза, від посольства Швеції – Катя Салсбек, посол Швейцарії в Україні Клод Вайлд, міністр Великої Британії у справах європейського сусідства та США Венді Мортон, від США – Директорка Місії USAID в Україні Джеймc Хоуп, а також перший заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислав Замлинський.

Метою Фонду є підтримка довгострокового сталого розвитку громад, які постраждали від порушення Росією міжнародного права та прав людини в Україні, запобігання подальшій ескалації, підвищення стійкості цих громад у східних та південних областях України та підготовка до плавної та безперешкодної соціальної, економічної та політичної реінтеграції територій, що тимчасово не контролюються урядом України. На відповідні заходи планується залучити до 35 млн фунтів стерлінгів від донорів протягом трьох років.

Зазначимо, що учасники спільно працюватимуть над створенням Фонду та, на підставі остаточних переговорів та підписання офіційних домовленостей, очікують, що його діяльність розпочнеться до кінця 2021 року і триватиме до 2024 року, з можливістю продовження за взаємною домовленістю з Урядом України. Додаткові учасники можуть приєднатися та внести кошти до Фонду за спільним рішенням усіх учасників.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України