Прес-центр4 вересня 2021, 13:09

П’ятий ювілейний Фестиваль думок-2021 стартував у Сєвєродонецьку

Почесне право відкрити Фестиваль було надане Надзвичайному і Повноважному Послу Естонської Республіки в Україні  Каймо Кууску: «Не випадково он-лайн дискусії в рамках Фестивалю почалися у День знань. Адже саме у спілкуванні, в обміні думками здобуваються нові компетенції, саме у дискусіях народжується істина», - звернувся він до присутніх.

Свою підтримку заходу висловив старший координатор програм американської допомоги в Україні Девід Шлефер. Він наголосив, що естонська організація Mondo та Восток SOS вперше провели такий фестиваль у 2017 році і за цей час він став найбільш демократичною подією на Сході України, а також зазначив, що своєю діяльністю ці організації наближають вступ України до Євросоюзу.

До вітань долучився також Посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас, який наголосив: «Україна для Литви не тільки партнер, а й любий друг! Ми завжди будемо підтримувати українців у боротьбі за незалежність. Це аксіома для литовського народу!».

Вперше у Фестивалі думок узяла участь Консультативна місія ЄС в Україні (EU Advisory Mission – EUAM). До Сєверодонецька завітали правоохоронці та експерти з країн Європейського Союзу, які допомагають Україні з реформуванням сектору цивільної безпеки через стратегічні консультації, тренінги та практичну підтримку.

Наразі Фестиваль – відкрита платформа для обговорення соціально важливих питань, де кожен може озвучити свою думку або отримати зворотній зв’язок.

Цього року одночасно працюють шість локацій, на яких протягом дня відбудеться по 25 панельних дискусій. Зокрема, експерти та учасники Фестивалю висловлять своє бачення щодо того, як рятувати екологію регіону та як впроваджувати неформальну освіту. Обгорять перспективи цифровізації України, можливість запровадження електронного голосування на виборах, хід та підсумки реалізації медичної реформи тощо.

Одночасно відбудуться інші активності: виставка робіт «Фотомайстерня важливих історій», інтерактивна арт-інсталяція «Від Сєвєродонецька до Львова, від України до Данії», майстер-клас по виготовленню солодких квітів «Солодкі фантазії», а завершиться перший день Фестивалю концертом музичного гурту з Естонії.

5 вересня працюватиме виїзна локація — на Привільнянському плацдармі, що поблизу м. Лисичанська. Місце для дискусії вибране не випадково, адже учасники будуть говорити про історичну деокупацію та розвінчання міфів про Луганщину.

Нагадаємо, організаторами Фестивалю думок виступають Восток SOS та естонська організація MTÜ Mondo за фінансової підтримки Програми США «Development Cooperation Partnership» (DCP), фонду співробітництва у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Естонії (Estonian Ministry of Foreign Affairs / Välisministeerium) та Посольства Естонської Республіки в Україні (Estonian Embassy in Kyiv).