Прес-центр10 липня 2022, 17:07

Рашисти вбачають загрозу навіть в дитячих коміксах

Про те, що реальна ціль розв’язаної росією війни – це знищення українців та всього українського, давно здогадались навіть затяті русофіли.

Бо спосіб життя вільних людей – найбільша загроза відсталому тоталітаризму. От і намагаються окупанти «встановлення порядку» на захоплених територіях починати в першу чергу не з налагодження хоча б умовно пристойних умов існування для жителів міст та сіл, а зі знищення будь-якої згадки про Україну та українське.

От, наприклад, новостворені «прокуратури» на захоплених територіях починають свою діяльність не з захисту прав мешканців від насильства та мародерства з богу лугандонських та руських вояків, а з боротьби з літературою. Із бібліотек та навчальних закладів вилучаються видання, які рашисти кваліфікують як «літературу, що пропагує націоналізм, нацизм та фашизм».

Серед таких видань – україномовна художня та спеціальна література, періодика, навіть дитячий комікс «Пригоди Микитки».

Цей комікс був випущений Луганською облдержадміністрацією у 2018 році як втілення ідеї комунікації з маленькими українцями про трагічні події російської агресії. У коміксах простою мовою зображуються ситуації, де навіть не всі дорослі зможуть дібрати слова: щирість і завзятість позитивних героїв, вірність своїй землі та Українському народу військовослужбовців ЗСУ, підступність і віроломство ворогів, зрада, відчай втрат, сімейні цінності, віра у мирне майбутнє.

На сторінках графічного оповідання змальовано історію про маленького хлопчика Микитку, який є свідком жахливих подій збройної агресії росії проти України. Головному герою, батьків якого викрали і утримують під вартою бойовики, дали прихисток наші захисники. У розташуванні військовослужбовців хлопчик розповідає, що його рідне село сильно постраждало під час ворожого обстрілу.  А невдовзі Микитка опиняється в епіцентрі бойових дій, де бачить відважну боротьбу наших оборонців на теренах рідної йому Луганщини, а саме під Новотошківським та Кримським.

Коміксні пригоди Микитки закінчуються щасливо, та, на жаль, триває війна в Україні. Тож, не дивно, що правдиву дитячу розповідь про свої злочини рашисти вважають загрозою.

На захоплених територіях Луганщини вилучено вже більше сотні тисяч примірників різних «шкідливих видань». З приводу вилучення книжок окупаційні «прокурори» навіть проводять наради з працівниками культури та освіти, на яких залякують жінок жорсткими наслідками спроб зберегти в бібліотеках «заборонену» літературу.

Нацисти палили «шкідливі» книги з 1933-го, рашисти так само творять культурний геноцид сьогодні. Поет Генрих Гейне ще у 1821 році писав: «Там, де спалюють книжки, урешті-решт спалюють і людей». Звинувачуючи у нацизмі та фашизмі всіх навколо себе, росія сама давно перетворилися на брудну чуму, яка намагається знищити суверенну державу вільних та незалежних людей. Але цими намаганнями вона себе і поховає.

Ми даємо гідну відсіч ворогу і на нашому боці сила і правда вільного світу. Ми звільнимо всі захоплені землі і відновимо все втрачене. За культурний геноцид росія відповідатиме так само, як і за всі інші злочини.