Прес-центр24 жовтня 2019, 15:10

Реформу децентралізації обговорюють науковці в Сєвєродонецьку

Дводенна Всеукраїнська науково-практична конференція «Конституційно-правові засади адміністративної реформи в Україні» відкрилась сьогодні у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля.

Цьогоріч вона присвячена 100-річчю вищого навчального закладу.

Тематика конференції є дуже актуальною, тому що в країні наразі відбуваються активні реформаційні процеси, які стосуються формування державного управляння, реформ судоустрою та юстиції.

Вітаючи присутніх, начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації облдержадміністрації Вадим Лазніков зазначив: «Україна фактично на завершальному етапі конституційної реформи, і наприкінці цього року, або на початку наступного, будуть прийняті зміни до конституції. Гадаю, ми в них побачимо результати тих наукових досліджень, напрацювань, які були, в тому числі й на нашій конференції».

У свою чергу, проректор з науково-педагогічної роботи СНУ ім. В. Даля Андрій Жидков зауважив, що саме 24 жовтня відзначається День ООН. «З цією міжнародною організацією ми постійно працюємо. Завдяки її допомозі в університеті проходять наукові заходи», – підкреслив він.

Під час конференції завідувачка кафедри конституційного права СНУ імені Володимира Даля, голова ГО «Фундація «Жіноча ініціатива» презентувала проєкт «Електронний правовий офіс».

Це інноваційна онлайн-платформа, що дозволить підвищити рівень обізнаності населення щодо можливості правової підтримки та консультування у віддалених населених пунктах та сільській місцевості, на лінії розмежування, в районах, що найбільше постраждали від збройного конфлікту на сході України.

Проєкт направлений на допомогу жителям громади, людям з інвалідністю, соціально незахищених верст населенню, внутрішньо переміщеним особам, в тому числі, які постраждали від гендерно-зумовленого насильства, або опинилися у складних життєвих обставинах у зв’язку зі збройною агресією у зоні проведення ООС та на лінії розмежування, а також громадським активістам та студентам.

Здійснюватиметься проєкт у Біловодській, Нижньодуванській, Новоайдарській, Щастинській об’єднаних територіальних громадах, Золотому, Кремінній, Лисичанську, Попасній, Сєвєродонецьку та Станиці Луганській.

Під час заходу підписано низку меморандумів про співпрацю між ГО «Фундація «Жіноча ініціатива», представниками громадськості та влади.

Протягом двох днів учасники конференції обговорять основні конституційні засади децентралізації державної влади та реформування публічної адміністрації в Україні, перспективи функціонування публічної адміністрації з урахуванням зарубіжного досвіду та багато інших актуальних тем.