Прес-центр14 травня 2021, 16:05

Результати протидії насильству стосовно жінок і домашньому насильству проаналізували під час всеукраїнського «круглого столу»

Засідання «круглого столу» у форматі онлайн з нагоди 10-ї річниці підписання Україною Стамбульської конвенції відбулося сьогодні, 14 травня.

Конвенція Ради Європи «Про запобігання та протидію насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами» є міжнародною угодою проти насильства по відношенню до жінок і насильства в сім’ї, відкрита для підписання з 11 травня 2011 року в Стамбулі. Наразі вона підписана 46 країнами і Європейським союзом. Ратифікували Стамбульську конвенцію більше 30 країн.

Україна підписала конвенцію у 2011 році, проте не ратифікувала її.

У роботі «круглого столу» взяли участь Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Міністр соціальної політики України Марина Лазебна, заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова, народні депутати України, представники міжнародних організацій тощо.

Слід зазначити, що спікери під час виступів наголошували на важливості та необхідності ратифікації нашою країною Стамбульської конвенції.

Також до засідання долучилася заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Останніми роками на Луганщині фіксується постійне збільшення кількості офіційних звернень за фактами вчинення домашнього насильства. Так, у 2020 році зафіксовано 4500 офіційних звернень. У порівнянні до 2019 року приріст склав 67 %. У I кварталі 2021 року – 1005 звернень, із них 87 % – від жінок, 12 % – від чоловіків та 1 % – від дітей.

Це свідчить про результативність інформаційно-роз’яснювальної роботи, що сприяє виходу тематики насильства зі сфери приватності та мотивує постраждалих звертатися до органів влади за допомогою.

За підсумками I кварталу найбільше звернень надійшло від жителів Лисичанська, на другому місці – Сєвєродонецьк, на третьому – Попаснянська і Гірська громади, на четвертому – Рубіжне.

Важливо, що у 2018 році Рубіжне першим в Україні долучилося до впровадження Глобальної Флагманської Ініціативи ООН Жінки «Безпечне місто». Ініціатива покликана створити безпечне інклюзивне середовище для жінок і дівчат, спрямована на подолання ґендерних стереотипів та дискримінації по відношенню до жінок і дівчат.

Згодом до Ініціативи «Безпечне місто» долучилися ще чотири громади області: міста Золоте, Сєвєродонецьк, Сватове та смт Новоайдар.

У 2019 році місто Кремінна першим на Луганщині приєдналося до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.

На Луганщині працює низка спеціалізованих служб із цього питання, діє регіональна «гаряча лінія».

У містах Лисичанськ, Рубіжне та Сєвєродонецьк діють поліцейські мобільні групи реагування на факти домашнього насильства тощо.

Також слід зазначити, що у поточному році вперше передбачено субвенцію із державного бюджету місцевим бюджетам в сумі 274 млн гривень на створення спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб.

За підсумками засідання Катерина Безгинська зауважила: «Стамбульська конвенція – це перший юридично зобов’язуючий документ, для створення всеосяжної правової бази до боротьби з насильством щодо жінок та спрямований на запобігання домашнього насильства, захист постраждалих і судове переслідування винних».