Прес-центр26 cічня 2017, 14:01

Результати впровадження реформи децентралізації влади у Луганській області за підсумками 2016 року

В області створено п’ять об’єднаних територіальних громад (ОТГ), у трьох з яких проведені перші вибори – 25 жовтня 2015 року Білокуракинської і Новопсковської селищних, а 18 грудня 2016 року – в Чмирівській сільській громадах.

У двох ОТГ – Новоайдарській селищній та Щастинській міській, які були створені ще в 2015 році, вибори не були призначені у зв’язку з неможливістю гарантування безпеки їх проведення. Однак з’явилася надія найближчим часом вирішити питання про призначення виборів у Новоайдарській громаді. Про це розповів радник голови Луганської облдержадміністрації  Сергій Тихоновський на засіданні обласної Координаційної ради 18 січня поточного року.

У п’яти потенційних ОТГ створені спільні робочі групи, чим офіційно розпочато процедуру добровільного об’єднання:

у Троїцькій селищній ОТГ всі 12 рад, які об’єднуються, вже отримали позитивні висновки облдержадміністрації та до кінця січня планують завершити процедуру об’єднання, після чого через облдержадміністрацію звернутися в ЦВК з приводу призначення перших виборів;
Привольська і Вівчарівська сільські ради Троїцького району, які хочуть об’єднатися в Привольську громаду, планують до кінця січня завершити проведення других громадських слухань і в першій половині лютого, після прийняття на сесіях відповідних рішень, звернутися в облдержадміністрацію за отриманням відповідних висновків. Є всі підстави припускати, що в березні вони завершать процедуру об'єднання та поставлять питання про призначення перших виборів;
у Біловодській ОТГ (громада-район) протягом 2016 року тільки 4 з 14 рад, які планують об’єднатися, схвалили проекти рішень про об'єднання (скільки часу будуть розглядати їх решта 10 припустити важко);
у двох потенційних громадах – Сєвєродонецькій міській та Шульгінській сільській (Старобільський район) – процес об'єднання з різних об’єктивних і суб'єктивних причин зупинився.

В інших потенційних ОТГ процес об’єднання знаходиться на початковій стадії, але є передумови для створення у другому-третьому кварталах ще кількох громад, наприклад Кремінській і Старобільськійміських, Красноріченській і Марківській селищних.

Маємо такі позитивні результати за підсумками 2016 року:

Протягом другого півріччя тільки під егідою Асоціації міст України в рамках «Децентралізаційного марафону» в області було проведено більше 50 інформаційно-роз'яснювальних заходів у всіх потенційних ОТГ, що дало можливість підвищити рівень інформованості керівників і депутатів органів місцевого самоврядування, активістів громад, їх обізнаність в питаннях децентралізації влади. Сподіваюся, що в цьому році така робота буде продовжена і Асоціацією, і Центром розвитку місцевого самоврядування та організаціями-донорами.
Білокуракинська і Новопсковська ОТГ довели свою життєздатність і самодостатність (передусім при формуванні та виконанні бюджетів, освоєнні субвенції на розвиток інфраструктури, вирішенні питань забезпечення життєдіяльності жителів громад). Їх відвідують представники потенційних ОТГ, ЗМІ з метою вивчення і поширення позитивного досвіду, чим створюється позитивний імідж процесу об’єднання.