Прес-центр11 лютого 2021, 14:02

Річну діяльність територіальної підсистеми цивільного захисту регіону визнано задовільною

Таку оцінку надав перший заступник голови обласної державної адміністрації Олексій Смирнов за підсумками зборів керівного складу територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Луганської області.

Протягом заходу були підбиті підсумки роботи у 2020 році і визначені основні завдання на поточний рік.

«Техногенна та природня безпека вимагають прийняття кардинальних заходів. Перш за все, це профілактика та попередження надзвичайних ситуацій, а в разі її виникнення – оперативне реагування. Та за кожним запланованим заходом необхідний досконалий контроль за виконанням, бо це – безпека жителів Луганщини», – наголосив Олексій Смирнов.

У 2020 році територіальна підсистема єдиної державної системи цивільного захисту області продовжувала функціонувати у режимі надзвичайної ситуації державного рівня.

За інформацією директора Департаменту з питань цивільного захисту та територіальної оборони облдержадміністрації Олександра Чалого, протягом року на Луганщині виникли три надзвичайні ситуації державного рівня та три об’єктового. Наймасштабніші з них – це дві пожежі, що сталися в лісових масивах в липні та вересні-жовтні, через що у значній мірі постраждав житлових сектор, а також надзвичайна ситуація, пов’язана із розповсюдженням коронавірусної інфекції.

Крім того, тривала ліквідація двох надзвичайних ситуацій об’єктового рівня, які виникли у попередні роки.

Загалом за 2020 рік в області виникли 4644 пожежі, на яких загинуло 54 особи. У порівнянні з 2019 роком кількість пожеж збільшилась на 117 %, однак кількість загиблих зменшилась на шість осіб.

Як додав заступник начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації Головного управління ДСНС України у Луганській області Сергій Поляков, для ліквідації наслідків НС протягом року залучалося 1527 осіб, 335 одиниць техніки, а також літаки та гелікоптери ДСНС України.

За сигналом «тривога» караули ДСНС виїжджали понад 10 тисяч разів. Особовим складом врятовано життя 60 особам.

Одним із пріоритетних завдань залишається проведення гуманітарного розмінування. Піротехніками обстежено 1086 га, вилучено понад 35 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Зазначено, що станом на сьогодні до регіонального матеріального резерву закладено матеріальних засобів на загальну суму 1484,761 тисяч гривень. Місцеві матеріальні резерви складають 9242,154 тисяч гривень.

Також важливо, що в умовах адміністративно-територіальної реформи в новостворених районах необхідно утворення територіальних формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту – це повинно відбутися до ІІІ кварталу 2021 року.

Щодо питання оповіщення населення області територіальною системою поінформовано – наразі задіяно 96 електросирен, з них 71 – централізованого запуску, 15 радіотрансляційних вузлів, вуличних гучномовців 159 тощо.

За своїми напрямами роботи доповіли директори Департаменту житлово-комунального господарства та Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, керівники Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства та органів влади на місцях.

За підсумками надані відповідні доручення, спрямовані на удосконалення роботи територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Луганської області.