Прес-центр10 жовтня 2019, 16:10

Рівень дитячої смертності на Луганщині становить 9,1 ‰

Про заходи щодо попередження випадків малюкової та перинатальної смертності в містах та районах області розповіла представник Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Інна Сазонова під час колегії структурного підрозділу.

За її словами, в області зберігається загальнодержавна тенденція зменшення кількості пологів. «У цілому зниження кількості пологів по області становить 9 %. Це не дуже велика цифра, але серед пологових відділень області різко негативна тенденція спостерігається у Старобільську та Сватовому. Приємні зміни у Білокуракиному – там кількість пологів збільшилась на 33 %», – зазначила Інна Сазонова.

Одним із основних показників, що характеризує стан акушерсько-гінекологічної служби, є материнська і перинатальна смертність. Ці показники найбільш типово визначають рівень соціально-економічного добробуту в суспільстві та репродуктивно-дермографічний процес відновлення та збереження трудових ресурсів.

Щодо зниження цього показника та попередження випадків перинатальної смертності в області ведеться постійна робота. Зокрема, корегується нагляд вагітних згідно груп ризику у лікувально-профілактичних закладах, проводиться консультування вагітних та породіль, новонароджених у лікувально-профілактичних закладах області та їх транспортування для подальшого лікування на 3 рівень, при необхідності.

Крім того, у Луганській обласній клінічній лікарні працює кабінет пренатальної діагностики, де за 9 місяців поточного року обстежено 1644 вагітних, виявлено 26 вроджених вад плоду. Діє постійна Координаційна рада з питань розгляду випадків материнської та дитячої смертності.

«Враховуючи особливий стан нашої області, ми маємо багато соціально-економічних питань, що впливають на медичні аспекти», – додала Інна Сазонова та повідомила, що рівень дитячої смертності в області за 9 місяців 2019 року складає 9,1 випадків на 1000 новонароджених.