Прес-центр21 травня 2019, 11:05

Робота з благоустрою територій повинна бути на контролі у кожного керівника територій, – Сергій Філь

На третину збільшилася кількість учасників акцій з прибирання та благоустрою територій населених пунктів Луганщини. Якщо у 2018 році у весняних толоках взяли участь близько 50 тисяч осіб, то у 2019 році їх кількість зросла до 66 тисяч. Такі дані озвучив директор Департаменту житлово-комунального господарства Віталій Сурай під час апаратної наради облдержадміністрації.

З метою санітарного очищення територій населених пунктів області, створення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля, збереження і охорону навколишнього середовища у Луганській області протягом квітня – травня 2019 року відбулася акція з благоустрою «За чисте довкілля».

«Усе більше людей долучаються до акцій з благоустрою. Цього року з 66 тисяч учасників 15 тисяч стали представники учнівської та студентської молоді», – зауважив Віталій Сурай.

Акція з благоустрою проведена в усіх населених пунктах області, до участі в ній залучено близько двох тисяч підприємств, організацій, установ різних форм власності.

У ході весняного прибирання протягом квітня-травня було прибрано та приведено до належного санітарного й естетичного стану 10,2 млн м² прибудинкових територій, 180 парків та 121 сквер, упорядковано 849 дитячих та 467 спортивних майданчиків, висаджено більше 7 тис. дерев і 3,8 тис. кущів, близько 8 тис. м² квітників, упорядковано 781 кладовище та 473 пам’ятників, меморіальних комплексів, братських могил, інших місць, пов’язаних з історичними подіями воєнних років.

Також він звернув увагу на те, що на територіях практично не ведеться боротьба з самовільними сміттєзвалищами, а особи, які забруднюють території, не несуть відповідальності за свої незаконні дії.

«Щороку на території області створюється величезна кількість сміттєзвалищ. Протягом березня – травня було прибрано 576 несанкціонованих сміттєзвалищ, а це складає близько 8,5 тисяч метрів кубічних сміття, що було прибрано з території, які засмічуються самовільно. На це витрачено велику кількість коштів, – зазначив директор Департаменту ЖКГ. – Я вважаю недостатньою роботу управлінь та інспекцій з контролю за благоустроєм територій та представників місцевого самоврядування, які наділені повноваженнями складати протоколи про адміністративні правопорушення».

Виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь зауважив, що керівництво на місцях повинно більше уваги приділяти питанню санітарного стану та благоустрою населених пунктів.

«Приведення території області до належного стану має бути не просто заходом в рамках розпорядження або тільки одного дня, а заходами, які громада області повинна виконувати постійно. Робота з благоустрою територій повинна бути на контролі у кожного керівника територій», – наголосив очільник області.

За результатами обговорення Сергій Філь доручив керівникам міст і районів вжити заходи щодо очищення узбіч автодоріг загального користування, територій, прилеглих до залізничних колій, лісів та лісосмуг. Крім того, привести у належний санітарний стан вулиці, парки, сквери, площі, береги водойм та інші місця масового відпочинку громадян у населених пунктах та на прилеглих до них територій. Також – забезпечити проведення планового ремонту автомобільних доріг.