Прес-центр10 серпня 2016, 19:08

Роман Косинський: «Децентралізація, перш за все, – це зміна світогляду»

Заступник голови облдержадміністрації Роман Косинський на брифінгу для ЗМІ розповів про Всеукраїнський проект «Змінимо країну разом! Децентралізація: нові можливості».

Він зазначив, що цей проект реалізований з ініціативи голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза та за підтримки швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

До складу луганської делегації в рамках проекту увійшли керівники райдержадміністрацій, міські та сільські голови, представники об’єднаних територіальних громад та керівництво Луганської облдержадміністрації.
Під час цієї подорожі вони побували в регіонах Центральної та Західної України, відвідали об’єднані територіальні громади Полтавської, Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Львівської та Закарпатської областей.

«Головна мета поїздки – ознайомитися з досвідом децентралізації у цих громадах та співпраці з потенційними інвесторами. Разом з тим, ми цікавилися й ризиками у втіленні реформи самоврядування. Бо при імплементації перспективних напрацювань ми будемо враховувати можливі ризики», – підкреслив Роман Косинський.

Заступник голови облдержадміністрації зауважив, що учасники проекту від Луганщини обговорили зі своїми колегами в інших регіонах України – нові можливості громад, розвиток сільських територій, налагодження системи якісної освіти у громадах, покращення системи охорони здоров’я, бюджетні процеси, перспективи та розробку стратегічних планів.

Наприклад, на Львівщині луганчан зацікавили сучасні технології з дорожнього будівництва.

Також у рамках розвитку патріотичного молодіжного руху досягнута домовленість про подорожі маленьких жителів Луганщини на державні та релігійні свята до  цих регіонів. Так вже у серпні наші дітлахи поїдуть на Львівщину, а Полтавщина взагалі готова взяти шевство над Новоайдарським районом, в організації відпочинку та оздоровленні дітей.  

Роман Косинський зауважив, що з допомогою обласної влади найближчим часом мають розроблятися проекти з розвитку місцевого самоврядування та територіальних громад. «Головне – треба змінювати саму систему самоврядування. Це нагальна потреба у вирішенні багатьох проблем суспільства. А талановитих і завзятих лідерів на Луганщині вдосталь», – наголосив заступник голови облдержадміністрації.