Прес-центр7 березня 2022, 13:03

Росіяни залишили без роботи багатьох українців, держава підтримала наших підприємців та найманих працівників коштами – надається по 6 500 кожному, – Сергій Гайдай

Очільник Луганщини повідомив, що Кабінет Міністрів України урегулював виплату одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у зв'язку з втратою частини зарплати (доходу), роботи (економічна діяльність) унаслідок бойових дій.

Виплати розпочинаються відсьогодні.

«На це виділено 21,5 мільярда гривень. Кожен заявник отримає по 6 500 гривень за програмою «єПідтримка», – пояснив Сергій Гайдай. – Із початком російського вторгнення підприємці у переважній більшості вимушені були залишитися без доходу, закривши свої точки продажу, виробництва, сфери послуг чи дозвілля та відправивши працівників заради безпеки додому. Не в кожної фірми у безприбутковий період є можливість належним чином підтримати персонал. Відтак, таку можливість знайшла держава – переглянуті бюджетні програми і знайдені необхідні кошти. В той час, коли росіяни залишили без роботи багатьох українців, Президент Зеленський та Уряд допомагають нашим підприємцям та найманим працівникам коштами».

Про це йдеться в оприлюдненій сьогодні постанові Уряду № 199 від 4 березня 2022 року.

Відповідно до документа, по 6 500 гривень виплачуватимуть у межах програми «єПідтримка».

Програма працює за аналогією з виплатами за вакцинацію – тобто через додаток «Дія».

Наразі допомогою можуть скористатися жителі Луганської, а також Донецької, Запорізької, Миколаївської, Херсонської, Харківської, Сумської, Чернігівської, Київської областей та Києва.

Допомога надається застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичним особам – підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають низці ознак.

А саме, перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, який затверджується Кабміном за поданням ДСНС; надали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 року чи річну звітність за 2021 рік; не є бюджетними установами, фондами загальнообов'язкового державного страхування.