Прес-центр27 червня 2022, 12:06

Росіяни зруйнували понад 60 закладів та пам’яток культури на Луганщині, – Сергій Гайдай

Руйнівний «руський мир» намагається зітерти з мапи світу нашу історію, знищуючи заклади культури та пам’ятки архітектури Луганщини, – наголошує Сергій Гайдай, начальник обласної військової адміністрації.

«До початку російського вторгнення ми мали 643 заклади культури. Близько 600 із них зараз перебувають під окупацією. Про поточний стан багатьох достеменно невідомо. Втім, офіційно зафіксовано повне руйнування 14 об’єктів. Ще 47 мають серйозні пошкодження. Більшість із них зруйновані на 70-90 відсотків. Зникає те, що покоління луганчан оберігало і чим всі ми пишалися. Як можна уявити Сєвєродонецьк без будівлі драматичного театру чи музичного коледжу? Або Лисичанськ – без бельгійської спадщини? Хоча росіяни, напевно, уявляють, якщо цілеспрямовано все це руйнують. Як і ті, хто на них чекав та дочекався, – підкреслив начальник обласної військової адміністрації. – Важко без болю дивитися на вщент вигорілі будинки на вулиці Дружби народів в Сєвєродонецьку із мальовничою ліпниною, яка запам’яталася кожному з нас із дитинства. Скільки таких місць в інших населених пунктах – важко порахувати».

Сергій Гайдай акцентував, що навіть храми, які підпорядковувалися московському патріархату, російська армія нищить, не замислюючись: «Їм непритаманні збереження історії та віра, якщо це не передбачено вказівками з кремля. Їх навчили пишатися лише трьома-чотирма із декількох тисяч сторінок підручника історії. Про все інше ці нелюди не пам’ятають і намагаються, щоб забули і ми з вами».