Прес-центр18 грудня 2020, 13:12

Розглянуті пропозиції громадських організацій до нового регіонального плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» до 2025 року

Відбулося засідання «круглого столу» на тему «Локалізація на регіональному рівні Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період 2021-2025 років».

Під час виступу в режимі онлайн заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, яка є уповноваженою з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, зазначила, що нещодавно розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено новий Національний план дій з виконання резолюції 1325. Він розрахований на період до 2025 року.

Доручено, зокрема, кожній обласній державній адміністрації розробити та затвердити відповідні регіональні плани. Наразі в області ведеться робота зі створення робочої групи, яка його розроблятиме та реалізовуватиме, при Обласній координаційній раді з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Така пропозиція була підтримана членами Обласної координаційної ради під час засідання, що відбулося 9 грудня.

Крім того, протягом листопада-грудня проведено п’ять семінарів та тренінгів для фахівців та активістів Луганщини щодо розробки проєкту регіонального плану.

У ході обговорення наголошено – формулювання у регіональному плані заходів, що підлягають вимірювання та мають прикладний характер, набуває великого значення. Також акцентовано увагу на необхідності залучення до розробки проєкту обласного плану усіх зацікавлених органів державної влади, структур сектору безпеки і оборони, неурядових організацій.

«Ми дякуємо нашим партнерам за постійну підтримку облдержадміністрації та місцевих органів влади щодо просування порядку денного «Жінки, мир, безпека», адже жителі Луганщини як ніхто інший розуміють ціну миру та безпеки своїх родин», – зазначила Катерина Безгинська.

Під час заходу презентовано рекомендації, напрацьовані представниками громадських організацій та груп самодопомоги Луганської області для їх подальшого включення в проєкт регіонального плану дій 1325. Пропозиції стосуються підвищення рівня залученості жінок до участі у прийнятті управлінських рішень, переговорних та миротворчих процесах, підтримки ветеранів, створення безпечної інфраструктури та інших актуальних питань.

Захід проведено в рамках проєкту «Просування порядку денного «Жінки, Мир, Безпека» шляхом локалізації та імплементації Національного плану дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 у Східній Україні», який впроваджується Запорізьким благодійним фондом «Єдність» за майбутнє» в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру, яку реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН, ООН Жінки, Фонд ООН у галузі народонаселення і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН.

Програму підтримують 13 міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

До участі в заході були запрошені фахівці органів державної влади, експерти, мобілізатори громад та представниці груп самодопомоги Луганської області.