Прес-центр13 грудня 2018, 17:12

Розглянуто шляхи погашення боргів підприємств з єдиного внеску та платежів до Пенсійного фонду

Відбулось засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

У ньому взяла участь заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Ольга Лішик.

Члени комісії розглянили питання погашення заборгованості зі сплати страхових внесків та єдиного соціального внеску.

Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова наголосила, що робота органів ПФУ спрямована на стягнення боргів в примусовому порядку.

Також на порядку денному обговорювалась ситуація з погашенням заборгованості по пільгових пенсіях. Адже потреба в коштах на виплату пенсій жителям області постійно зростає, як і зростає заборгованість підприємств вугільної галузі перед Пенсійним фондом, що безпосередньо впливає на рівень покриття витрат власними коштами.

Серед головних боржників ДП «Первомайськвугілля», ПАТ «Лисичанськвугілля», ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот».

Крім того, на сьогодні виникає потреба у своєчасному надходженні поточних платежів до бюджету Фонду та погашенні створених боргів. Кошти для відшкодування витрат на виплату та доставку достроково призначених пенсій від ДП «Первомайськвугілля» та ПАТ «Лисичанськвугілля» не надходять з 2016 року, а від ПрАТ «Северодонецьке об’єднання Азот» – з квітня 2017 року.

В свою чергу, Пенсійний фонд своєчасно та в повному обсязі забезпечує виплату достроково призначених пенсій пенсіонерам підприємств області за рахунок бюджету Пенсійного фонду, який формується з надходжень сумлінних платників.

Також на нараді зазначено, що 35 підприємств комунальної сфери Луганської області мають борги зі сплати внесків. З початку року сума недоїмки таких боржників зменшилась на 0,6 млн гривень.