Прес-центр21 червня 2017, 10:06

Розпочали роботу освітні центри «Донбас-Україна»

Вже розпочали роботу освітні центри (ОЦ) «Донбас-Україна». Завдяки ним будь-який абітурієнт з непідконтрольної території Донбасу може вступити до українських вишів за спрощеною системою – без складання ЗНО.

Нагадаємо, що центри «Донбас-Україна» працюють на базі переміщених ВНЗ, а також на базі університетів, розташованих на підконтрольній українській владі території Донецької і Луганської областей.

У переміщених вишах для вступників встановлені фіксовані обсяги державного замовлення для всіх спеціальностей та освітніх рівнів.

Щоб скоординувати роботу ОЦ «Донбас-Україна», а також провести консультації для працівників «гарячих ліній» цих центрів, з 19 до 23 червня на Донбасі з робочою поїздкою перебуває завідувач сектору переміщених вищих навчальних закладів департаменту вищої МОН Світлана Кретович. Разом з виконавчим директором ГО «Фонд «Відкрита політика» Іриною Ждановою вони відвідують ВНЗ, розташовані в містах Краматорську, Рубіжному, Кремінній та Сєверодонецьку.

Для вступу за спрощеною системою абітурієнту потрібно приїхати до освітнього центру, подати заяву та заповнити освітню декларацію. Після цього пройти державну підсумкову атестацію з 2 предметів (українська мова, історія України) і скласти вступний іспит з одного предмета, визначеного ВНЗ, або творчий конкурс. Також необхідно буде отримати в школі, закріпленій за освітнім центром, тимчасову довідку – її протягом 3 місяців потрібно замінити на документ про освіту державного зразка.

Вступати через освітні центри можуть як особи, що не мають українського документа про освіту та сертифікатів ЗНО, так і ті, хто має такий документ та сертифікати ЗНО 2016 або 2017 року.

У середньому процедура вступу займає 3-4 дні. На цей час вступники забезпечуються гуртожитком.

Освітні центри працюватимуть до 30 вересня.

                                                                           

                                                                За інформацією                                                         

                                                                Міністерства освіти і науки України