Прес-центр9 жовтня 2017, 10:10

Розпочинає роботу «гаряча лінія» для переселенців

Її головною метою буде надання оперативної довідкової інформації внутрішньо переміщеним особам та громадянам, які постраждали внаслідок подій на Сході України та незаконної анексії Криму, реагування на точкові та системні проблеми.

Щодо її роботи відбулося підписання тристороннього Меморандуму між представниками Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, ГО «Донбас СОС» і Програми «Радник з питань ВПО».

Співпраця в рамках Меморандуму дозволить спільно опрацьовувати звернення, що надходять від переселенців та осіб, які проживають на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях. Підписанти меморандуму планують ще оперативніше реагувати на порушення прав людини та залучити інші державні органи і органи місцевого самоврядування до вирішення проблем осіб, які звернулися по допомогу. Партнерство також дозволить спільно працювати над розробкою змін до чинного законодавства для вирішення системних проблем.

Діє наступний механізм роботи «гарячої лінії».

Питання заявника в момент отримання оброблюється спеціалістами ГО «Донбас СОС».

Звернення щодо інформаційно-консультаційної допомоги, первинної юридичної підтримки та контактів благодійних організацій вирішуються експертами «Донбас СОС» одразу в телефонному режимі – саме в той момент, коли їх потребують заявники.

Проблеми, пов’язані з соціальними виплатами (адресна допомога, пенсії), для їхнього найшвидшого вирішення переадресовують експертам програми «Радник з питань ВПО».

У разі необхідності Міністерство у межах повноважень здійснюватиме розгляд звернень, залучатиме інші державні органи для оперативного вирішення проблеми. Проблеми громадян, які неможливо вирішити через юридичні колізії, стануть кейсами, які в обов’язковому порядку передаватимуться до робочої групи щодо вдосконалення законодавства, яка діє при Міністерстві з питань внутрішньо переміщених осіб та тимчасово окупованих територій України за підтримки Ради Європи.

Звернення прийматимуться за номером безкоштовної «гарячої лінії» ГО «Донбас СОС» 0 800 309 110.

За інформацією

Міністерства з питань внутрішньо переміщених осіб та тимчасово окупованих територій України