Прес-центр17 липня 2022, 14:07

Розроблені зміни, завдяки яким компенсація за проживання переселенців не включатиметься до сукупного доходу родини власника житла

Тобто, і затвердженням цих змін компенсація за розміщення внутрішньо переміщених осіб не буде враховуватись під час обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства), що дозволить продовжувати отримувати субсидію тим, кому вона нараховувалась.

Дотепер компенсація за розміщення ВПО не потрапляла до визначених законодавством доходів, які не враховуються до середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства).

Куди вноситимуть ці зміни?

Відповідні зміни до Порядку

Цей документ визначає механізм надання компенсації витрат власників жилих приміщень приватного житлового фонду, що пов'язані з безоплатним тимчасовим розміщенням внутрішньо переміщених осіб.

Кому надається компенсація за розміщення ВПО?

Компенсація надається фізичним особам – громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду і безоплатно розміщували в цих приміщеннях переселенців.

Вона покриває понесені власниками жилих приміщень витрати, пов'язані з таким розміщенням.

Як внести своє житло до реєстру жилих приміщень, доступних для безоплатного розміщення переселенців?

Виконавчі комітети місцевих органів влади або власники жилих приміщень вносять відомості щодо приміщень приватного житлового фонду, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб, до веб-ресурсу «Прихисток» (https://prykhystok.gov.ua). На підставі зазначених відомостей виконавчий комітет сільської,  селищної, міської ради формує реєстр жилих приміщень, доступних для безоплатного розміщення переселенців.

Що робити власнику житла після поселення переселенців?

Власник жилого приміщення зобов’язаний не пізніше наступного дня з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб подати до виконавчого комітету органів місцевого самоврядування заяву, у якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та до якої додаються копії документів, що посвідчують їх особу. Власник жилого приміщення також зобов’язаний в день припинення розміщення ВПО або зміни їх кількості подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у жилому приміщенні.

Що необхідно для отримання компенсації?

Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення відповідну заяву. Її розглядають протягом п'яти робочих днів з дня отримання.

Як розраховується сума компенсації у разі схвалення вашої заяви?

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи. Сума компенсації на кожну розміщену людину за один день визначається на рівні 14,77 гривні.