Прес-центр8 серпня 2022, 17:08

Розроблено проект оцінки збитків за зруйноване підприємство

Уряд працює над тим, аби розробити алгоритми компенсації постраждалим від війни, у тому числі суб’єктам господарювання.

Так, було затверджено прядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. Ним визначено 22 основні напрямки, за якими буде проводитися оцінка шкоди та збитків, та приблизний перелік показників до них. До жовтня центральні органи виконавчої влади мають затвердити детальні методики по кожному з напрямків.

Міністерство економіки України спільно з Фондом державного майна завершили розробку методики визначення збитків. Наразі проект оприлюднений для обговорення на сайті Міністерства економіки України, ознайомитись можна за посиланням наприкінці повідомлення.

Документ призначений для розрахунку суб’єктами господарювання таких категорій втрат:

розміру реальних збитків своєму майну. Йдеться про нерухоме та рухоме майно, об’єкти незавершеного будівництва, транспортні засоби, товарно-матеріальні запаси тощо, знищені або пошкоджені внаслідок бойових дій;
упущеної вигоди, яку підприємство втратило через неможливість продовження діяльності;
розміру витрат, необхідних для відновлення майна та майнових прав, що зазнали руйнівного впливу внаслідок збройної агресії. 

Збитки, визначені за методикою, можуть бути використані для відкриття кримінальних проваджень проти агресора, подання постраждалими суб’єктами господарювання заяв на компенсацію, а також для позовів до міжнародних судових інстанцій. 

Якщо ви маєте уточнення або зауваження до документу, подавайте пропозиції у формі електронних звернень на сайті Мінекономіки та на адресу Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності Луганської облдержадміністрації vistur@ukr.net.

Одночасно Луганською обласною військовою адміністрацією з березня здійснюється збір оперативної інформації щодо шкоди та збитків, завданих суб'єктам підприємницької діяльності області внаслідок російської агресії, яку можна надати за посиланнями:

щодо завданих збитків державним, комунальним та приватним суб’єктам господарювання Луганської області внаслідок російської агресії (збитки оборотним та необоротним активам):

https://docs.google.com/forms/d/1xEiSCVS_ffCHgOnyduY19pTQ19PXcWQLWg6HCAm...

щодо пошкоджених або зруйнованих виробничих або комерційних будівель:

https://docs.google.com/forms/d/1COjRLe58G2k_oStmNklNg1nG5-R-3tRH6Pmct_1...

 

https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=feb8ff4a-45ed-4b18-....