Прес-центр14 лютого 2017, 16:02

Розробляється нова регіональна програма медичного і соціального захисту учасників АТО, ветеранів війни та прирівняних до них осіб

Сьогодні, 14 лютого, відбувся брифінг для ЗМІ, на якому йшлося про соціальний захист учасників бойових дій на території інших держав.

Участь у заході взяли заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Гарькавець, начальник відділу персоніфікованого обліку Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Король та представник Східного міжрегіонального відділу Головної державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО в Луганській області Валерій Нагорняк.

«Для забезпечення гідного рівня медичного та соціального захисту ветеранів війни підтримується система пільг і компенсацій, які визначені на державному рівні відповідними законами», – підкреслила Олена Гарькавець.  –  У минулому році закінчили діяти дві програми: «Комплексна обласна програма соціального захисту ветеранів війни, праці, військової служби, воїнів-інтернаціоналістів, пенсіонерів та громадян похилого віку на 2012-2016 роки» та «Регіональна програма для медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції на 2015-2016 роки».

Сьогодні розробляється і проходить експертизу вже нова програма «Комплексна обласна програма медичного і соціального забезпечення учасників АТО і членів їх сімей, ветеранів війни та прирівняних до них осіб, на 2017-2019 роки».

Задачі цієї Програми більш розширені. Вони спрямовані на правовий, соціальний, медичний та фінансовий захист ветеранів війни та учасників АТО, що відповідає принципам Стратегії розвитку Луганської області до 2020 року «Покращити доступ до якісних медичних, освітніх та соціальних послуг».

Обсяг ресурсів, які планується залучити на її виконання з обласного бюджету, становить понад 5,5 млн грн.

Також Олена Гарькавець розповіла, що під час засідання «круглого столу», який відбувся вчора, за участю представників місцевих осередків громадських організацій ветеранів Афганістану Луганської області були обговорені питання соціального захисту, лікування, пенсійного забезпечення, пільгового проїзду, тощо. За підсумками засідання структурним підрозділам облдержадміністрації та керівникам місцевих органів влади були надані протокольні доручення щодо вирішення цих питань.

У контексті процесу децентралізації заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації зауважила, що об’єднані територіальні громади мають змогу за рахунок своїх коштів вирішувати питання зазначених категоріях громадян.

У свою чергу начальник відділу персоніфікованого обліку Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Король доповіла про існуючі пільги для учасників бойових дій, інвалідів війни та особам на яких поширюється Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Вона нагадала, що з метою підтримки ветеранів війни та осіб з обмеженими можливостями, існує безкоштовне забезпечення ліками, медичне обстеження, зубопротезування та санаторно-курортне лікування.

Одним з основних пільг є 75%, 100% та 50% знижка плати за користування житлом та комунальними послугами, а також безкоштовний проїзд всіма видами транспорту.   

Крім того, Людмила Король підкреслила, що для інвалідів війни діє позачергове безоплатне забезпечення автомобілем на термін експлуатації до 10 років, ремонт, технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Представник Східного Міжрегіонального відділу Головної державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО в Луганській області Валерій Нагорняк подякував облдержадміністрації та головному управлінню Пенсійного фонду України в Луганській області за посильну підтримку та допомогу у вирішені складних питань.