Прес-центр4 червня 2021, 16:06

Розвиток агропромислового кластеру Луганщини у полі зору обласної влади

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Романенко взяла участь у онлайн-нараді у рамках місії команди Світового Банку в Україні з метою оцінки прогресу у впроваджені Проєкту «Східна Україна: Возз’єднання, відновлення та відродження». У заході взяли участь керівництво Департаменту агропромислового розвитку ОДА, ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області.

Спільно з командою Світового Банку в Україні на чолі з Еріком Джонсоном та першим заступником міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростиславом Замлинським обговорено питання формування дорожніх карт з реалізації проектів будівництва обласної лабораторії з перевірки сільськогосподарських товарів і безпечності харчових продуктів та сільськогосподарського логістичного сервісного хабу.

Наталія Романенко наголосила, що для ефективної співпраці необхідно узгодження ключових дій для прискорення впровадження проєктів в майбутньому обласна адміністрація готова виступити своєрідним драйвером в цьому напрямку шляхом прийняття в межах компетенції необхідних рішень щодо реєстраційних, дозвільних, земельних питань, тощо.

Реалізація проєкту з розбудови агропромислового кластеру може стати дієвим інструментом стимулювання розвитку внутрішнього регіонального ринку та сільських територій Луганської області. Головною задачею є створення сприятливих умов для пожвавлення виробничих, інформаційних, фінансових зв’язків між фермерами, переробниками сільськогосподарської продукції, виробниками товарів і послуг, оптовими та роздрібними посередниками, іншими зацікавленими організаціями та установами.

Представник Світового Банку в Україні Ерік Джонсон зауважив, що для реалізації проєкту розбудови такого бізнес-об’єднання необхідне чітке розуміння, скільки до нього входить учасників, скільки разом вони створюють робочих місць та який загальний обсяг продукції чи послуг вони продукують.

Учасниками засідання прийнято спільне рішення дослідити ресурси потенційних територій, визначити сектори виробництва та послуг майбутнього агрокластеракластера, розробити дорожню карту для його розвитку.