Прес-центр30 листопада 2020, 10:11

Розвиток галузі бджільництва: товаровиробники готові виробляти безпечну продукцію та гарантувати якість споживачеві

Фахівці Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, представники Головного управління Держпродспоживслужби у Луганській області взяли участь у відео-Zoom-конференції на тему: «Розвиток галузі бджільництва – державна підтримка галузі бджільництва та підготовка нової редакції Закону України «Про бджільництво».

Під час заходу директор департаменту аграрної політики Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Олена Альшанова проінформувала учасників про підсумки урядової програми підтримки галузі бджільництва у 2020 році та пропозиції на 2021 рік.

Вона зазначила, що цього року вперше за останні кілька років працювала державна підтримка у вигляді нарахування спеціальної державної дотації за утримання бджолосімей.

«Попит поданих відомостей з областей виявився втричі більше, ніж ми очікували. Цей факт оцінюється як позитивна динаміка і говорить про те, що товаровиробники готові бути простежуваними, працювати в офіційній площині, виробляти безпечну продукцію та гарантувати якість споживачеві», - сказала Олена Альшанова.

Зазначимо, наказом Мінекономіки затверджено розподіл бюджетних коштів в розрізі областей, згідно з яким 23430 одержувачів отримають 239440200 грн державної підтримки за наявні у них 1197201 бджолину сім’ю.

У зв’язку з тим, що обсяг коштів був збільшений, це потребувало внесення змін до паспорту бюджетної програми, що зайняло деякий час. Наразі паспорт майже підписаний Міністром фінансів. Найближчим часом ці бюджетні кошти будуть фізично спрямовані на казначейські рахунки Департаментів агропромислового розвитку облдержадміністрацій, які вже документально підготувались і протягом тижня зможуть спрямувати ці кошти одержувачам.

Мінекономіки планує зберегти цей напрямок підтримки і у наступному році і чекає пропозиції для удосконалення Порядку Постанови Кабінету Міністрів України №107 від 07.02.2018.

Крім того, учасниками заходу було обговорено нову редакцію Закону України «Про бджільництво».