Прес-центр17 грудня 2018, 18:12

Розвиток медицини є пріоритетним у планах Біловодської громади

Підвищення якості медичного обслуговування жителів – один з провідних напрямів розвитку Біловодської ОТГ. На цьому наголошувалося під час першого засідання Ради регіонального розвитку у Біловодському районі. Згідно з представленим для публічного обговорення перспективним планом, у 2019 році буде завершено будівництво Біловодської амбулаторії для сімейних лікарів вартістю 13,7 млн грн. Будівельні роботи були розпочаті в поточному році за рахунок залучених коштів з державного бюджету.

За словами головного лікаря КНП «Біловодський центр первинної медико-санітарної допомоги» Зої Малищенко, нова амбулаторія відповідатиме усім сучасним вимогам до закладу первинної ланки медицини. «Нову амбулаторію спроектовано так, щоб забезпечити комфортні умови для роботи лікарів та високий рівень надання медичних послуг населенню. Приміщення досить практичне: окрім кабінетів сімейних лікарів, передбачена лабораторія, маніпуляційна, кабінет для щеплень, кабінет профогляду, реєстратура з електронним записом тощо. Буде окреме місце для дитячих візочків біля входу, а також запланована дитяча зона», – розповіла головний лікар.

Доки триває будівництво, Біловодський ЦПМСД розташовується в орендованому приміщенні центральної районної лікарні, де із розвитком медичної сфери та відкриттям нових відділень катастрофічно бракує приміщень.

«Роботи тривають досить динамічно: збудовані стіни, дах, наразі встановлюється система опалення. З такими темпами нам обіцяють завершити внутрішнє оздоблення орієнтовно в квітні. Навесні також буде облаштовано прилеглу територію, а сама будівля буде утеплена з використанням енергозберігаючих технологій», – додала Зоя Малищенко.

Шестеро сімейних лікарів Біловодського ЦПМСД очікують на відкриття нової амбулаторії. З метою вирішення кадрового питання, двоє жителів Біловодщини здобувають медичну освіту за рахунок громади, і після закінчення навчального закладу повернуться до рідного краю.

У планах громади також будівництво комплексу гаражів для службового медичного транспорту та адміністративно-господарських приміщень. Протягом 2016-2018 років Біловодський район отримав 9 одиниць спеціалізованого транспорту для сімейних лікарів, і зараз автопарк налічує 11 автомобілів.

Зазначимо, що Біловодська громада однією з перших в Луганській області долучилась до реформування системи охорони здоров’я. У квітні 2018 року було створено комунальне некомерційне підприємство «Біловодський центр первинної медико-санітарної допомоги», що має у своєму складі Біловодську амбулаторію, 8 сільських амбулаторій та 14 фельдшерських пунктів. Підписано договір з Національною службою здоров’я України, відповідно до якого фінансування Центру здійснюється за принципом «Гроші йдуть за пацієнтом».