Прес-центр30 грудня 2016, 12:12

Розвиток освіти Луганщини – один з пріоритетних напрямів діяльності облдержадміністрації

У 2016 році в сфері освіти Луганщини досягнуто значних успіхів. На території області відкриваються дошкільні навчальні заклади, створюються опорні школи та зміцнюється матеріально-технічна база учбових установ.

Зокрема, у закладах дошкільної освіти відкрито сім навчально-виховних комплексів та три дошкільних навчальних заклади.

На наступний рік поставлено ціль у покращенні матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів за рахунок місцевих бюджетів та співпраці з міжнародними організаціям, забезпечення доступності дошкільних навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами.

Протягом року, що минає в області реорганізовано 38 загальноосвітніх навчальних закладів, з них 17 – у навчально-виховні комплекси.

Створено три опорних школи у Попаснянському районі та по одній у Кремінському, Старобільському та Біловодському. А на оснащення сучасними засобами навчання для опорних шкіл виділено 11,0195 млн грн. Для підвозу дітей до місця навчання було придбано 14 шкільних автобусів на суму 21,5 млн грн.

У рамках проекту «Змінимо країну разом» в жовтні-листопаді освітяни Луганщини працювали в школах Тернопільської та Львівської областей, а західноукраїнські педагоги ділилися досвідом та знайомилися з історією і традиціями Луганщини.

У загальноосвітніх навчальних закладах Литовської Республіки за домовленістю очільника області Юрія Гарбуза та за підтримки уряду Литовської Республіки навчаються п’ятеро дітей з Луганщини.

Завданням на наступний рік є створення у кожному районі по одній опорній школі, придбання 35 шкільних автобусів, забезпечення 100 % загальноосвітніх навчальних закладів навчальними комп’ютерними комплексами, подальший обмін педагогічним досвідом у рамках проекту «Змінимо країну разом».

На підконтрольній українській владі території Луганської області функціонують 24 професійно-технічні навчальні заклади, в яких навчається 5921 учень. Варто зазначити, що до цих освітніх установ у 2016 році вступило 2568 учнів. У 2016 році з метою зміцнення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів з обласного бюджету виділено 6243,4 тис. грн, у тому числі 4231,1 тис. грн – на придбання будматеріалів та інвентарю для гуртожитків, 646,4 тис. грн – оргтехніку та 1365,7 тис. грн на проведення ремонтних робіт. Наступного року важливо передати майно державних професійно-технічних навчальних закладів у комунальну власність і створити сучасні навчальні заклади професійної освіти шляхом модернізації та укрупнення існуючих.

На сьогоднішній день в Луганській області функціонує 6 переміщених вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, 17 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації (з них 5 переміщених).

У 2016 році в Сєвєродонецьку відновив роботу Луганський державний університет внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка, який тимчасово здійснював навчальну діяльність поза межами Луганщини.

До вищих навчальних закладів Луганщини у 2016 році вступили понад 6000 випускників поточного та минулих років. Завдяки роботі Освітніх центрів «Донбас-Україна» до ВНЗ вступили 353 абітурієнта, які не мали сертифікату зовнішнього незалежного  оцінювання, серед них 53 випускника загальноосвітніх закладів знепідконтрольній Україні території.

На території Луганської області, функціонують 11 інтернатних закладів освіти, з яких: два загальноосвітні школи-інтернати, чотири спеціальні школи-інтернати, чотири санаторні школи-інтернати та обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський  корпус ім. героїв Молодої гвардії».

Також згідно з розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза було створено комунальний заклад «Луганський обласний ліцей-інтернат фізичної культури і спорту».