Прес-центр28 липня 2021, 13:07

Розв'язання питання Донбасу залежить не від децентралізації, а від бажання Росії й тиску на неї міжнародних партнерів України – Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вважає, що питання припинення війни на Донбасі й повернення тимчасово окупованих територій залежить не від реформи місцевого самоврядування в Україні, а від позиції Російської Федерації, а також підтримки нашої держави з боку міжнародних партнерів, зокрема учасників Нормандського формату.

«Питання Донбасу – це не місцеве питання. Я вважаю, що це питання центральної влади й усіх українців. І це не дуже залежить від децентралізації. Ми розуміємо, що питання повернення Донбасу, тиші й зменшення кількості пострілів, збереження людей, обміну – всі ці питання, незалежно від того, як вони прописані в Мінських домовленостях, на сьогодні залежать від бажання Російської Федерації. І тиску, допомоги, підтримки наших європейських партнерів – учасників «Нормандської четвірки», – сказав Глава держави під час інтерв’ю в межах Всеукраїнського форуму «Україна 30. Децентралізація», що триває у Києві.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна робить усе необхідне для встановлення миру на Донбасі, і ще раз підтвердив готовність до перемовин на рівні лідерів країн – учасниць Нормандського формату.

«Я вважаю, що ця зустріч буде. Але на сьогодні все залежить від Росії. І не треба перекидати цей м’яч. Ми всі розуміємо, що все залежить сьогодні від них. Ми зі свого боку вважаємо, що просуваємося в цьому питанні так швидко, як тільки можливо», – зазначив Президент.

https://www.president.gov.ua/news/rozvyazannya-pitannya-donbasu-zalezhit...