Прес-центр6 липня 2020, 13:07

СБУ блокувала масштабний збут контрафактних цигарок у районі проведення ООС

У межах протидії тінізації економіки співробітники Служби безпеки України викрили масштабний збут контрафактних підакцизних тютюнових виробів у районі проведення операції Об`єднаних сил.

За даними досудового слідства, протиправну схему організували троє місцевих приватних підприємців. Гуртові партії цигарок вони закуповували у підпільних виробників з інших областей. Збували товар під виглядом відомих світових брендів через мережу роздрібної торгівлі та у власних магазинах у Старобільському і Станично-Луганському районах Луганщини. За попередніми даними, щомісяця зловмисники продавали підробки на більше ніж 10 мільйонів гривень.

Правоохоронці провели 11 санкціонованих обшуків у помешканнях фігурантів справи та на складах із нелегальним товаром. Під час слідчих дій вилучено понад 9,6 тисяч блоків контрафактних тютюнових виробів з підробленими акцизними марками на 4,8 мільйона гривень, транспорт, фінансово-господарську документацію, чорнові записи, комп'ютерну техніку та інші матеріали, які доводять протиправну діяльність. Загальна сума вилученого становить більш ніж 5,2 мільйона гривень.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 1 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) та ч. 3 ст. 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозри, накладення арешту на вилучений товар і матеріальні цінності. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності підпільних виробників контрафакту, задіяних у схемі.

Заходи із припинення нелегальної діяльності проводилися ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях спільно з ГУ ДФС під процесуальним керівництвом прокуратури Луганської області.

За інформацією 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях