Прес-центр13 жовтня 2017, 15:10

СБУ блокувала схему фінансування терористів «ЛНР» через оборудку з отриманням соцвиплат

Співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури блокували схему фінансування терористичного угруповання «ЛНР» через проведення оборудки з отриманням пенсій громадянами з тимчасово окупованих територій.

Оперативники СБУ встановили, що протиправну схему організував учасник одного із незаконних збройних формувань «ЛНР». Він залучив до її реалізації сім’ю переселенців із Луганська, кур’єра-перевізника та ще декількох осіб. Зловмисник підшукував на Луганщині людей пенсійного віку, пропонував оформлювати та отримувати у Харкові українські пенсії за його посередництва.

Співробітники спецслужби задокументували, що після зняття грошей з карток кур’єр переправляв їх до «ЛНР» організатору. Учасник угруповання потім віддавав частину суми пенсіонерам, а решту грошей забирав собі та спільникам. Орієнтовний «прибуток» зловмисників склав близько п’ятсот тисяч гривень.

Оперативники СБУ провели низку санкціонованих обшуків у Харкові та Попасній Луганської області в автомобілях та помешканнях учасників схеми. Під час їх проведення правоохоронці вилучили понад шістдесят банківських карток, переселенські довідки та копії паспортів громадян, які проживають на неконтрольованих територіях. У зловмисників вилучено більше ніж сто тисяч гривень та «чорну бухгалтерію», яка підтверджує проведення оборудки.

Наразі тривають слідчі дії у рамках кримінального провадження за статтями 258-3 та 258-5 Кримінального кодексу України.

У ході досудового слідства перевіряється інформація щодо участі у схемі чиновників державних соціальних установ.

Управління СБУ в Луганській області нагадує, що за незаконне одержання пенсій та соціальних виплат, а також неправомірне використання банківських платіжних карток правопорушників чекає кримінальна відповідальність.