Прес-центр17 березня 2021, 15:03

СБУ заблокувала канал незаконної легалізації іноземців в Україні

Служба безпеки України заблокувала діяльність міжрегіонального угруповання, яке організувало незаконну легалізацію іноземних громадян в нашій державі. Ділки облаштували підпільну майстерню для виготовлення підроблених документів.

За попередніми даними досудового розслідування, до складу групи входили кілька громадян України. Зловмисники організували протиправний механізм легалізації в нашій державі вихідців з країн Близького Сходу. Для цього вони виготовляли зарубіжним замовникам підроблені документи, які іноземці використовували, зокрема для вступу до українських вишів.

Своїх клієнтів ділки підшукували через особисті зв’язки, а також на спеціалізованих інтернет-форумах. Оплату за «послуги» вони одержували готівкою або через банківські карткові рахунки.

Під час обшуків за адресами проживання організатора угруповання у Сєвєродонецьку, а також у підпільній лабораторії у Харкові, правоохоронці виявили:

- обладнання для виготовлення фальшивих документів;

- підроблені бланки та довідки з ВНЗ;

- 90 печаток та штампів фіктивних структур;

- банківські картки;

- готівку, ймовірно одержану злочинним шляхом.

Наразі перевіряється причетність іноземців до діяльності міжнародних терористичних організацій.

У межах розпочатого слідчими СБУ кримінального провадження, тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, задіяних у протиправній схемі.

Заходи з викриття незаконної діяльності проводились Головним управлінням Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях під процесуальним керівництвом Луганської обласної прокуратури.

За інформацією СБУ в Луганській області