Прес-центр26 лютого 2019, 17:02

Середній показник надходжень власних доходів на одного жителя об’єднаних громад області збільшився на 917 гривень

Експерти з фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International) проаналізували бюджетні показники 665 ОТГ.

Оцінка виконання показників місцевих бюджетів 665 ОТГ, які мають прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, проводилася за чотирма показниками:

- власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості жителів відповідної ОТГ);
- рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету);
- питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів - загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету);
- капітальні видатки на одного жителя (співвідношення проведених капітальних видатків без урахування власних надходжень бюджетних установ до кількості мешканців відповідної ОТГ).

За підсумками 2018 року середній показник надходжень власних доходів на одного жителя по восьми ОТГ області збільшився на 917,1 гривень (+88,4 %) та склав 1954,5 гривень (у тому числі: по трьох ОТГ, утворених у 2015-2016 роках, цей показник зріс на 18,9 % та становить 2308,9 гривень, а по п’яти утворених у 2017 році – у 2,9 рази і становить 1786,3 гривень).

Серед ОТГ області шість громад отримують з державного бюджету базову дотацію, одна перераховує реверсну дотацію. Найвищий рівень дотаційності у Біловодській громаді, у якої обсяг базової дотації у загальній сумі доходів становить 38,8 %.

Найбільша питома вага видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без урахування трансфертів) припадає на бюджет Чмирівської ОТГ – 51,7 %, найменша – на бюджет Троїцької ОТГ – 18,2 %.

Середній розмір капітальних видатків на одного жителя (без урахування власних надходжень бюджетних установ) по восьми ОТГ області склав 1 276,4 гривень. Найбільше капітальних видатків у розрахунку на жителя проведено у Біловодській ОТГ (2 425,5 гривень), найменше – з бюджету Красноріченської ОТГ (265,2 гривень).

Матеріали підготовлено за підсумками виконання місцевих бюджетів за 2018 рік, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, веб-порталу openbudget.gov.ua експертами Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International.