Прес-центр24 лютого 2023, 09:02

Середній розмір субсидій під час опалювального сезону становить 1700-1800 гривень на місяць

Починаючи з 1 грудня 2022 року, призначення житлових субсидій (прийом громадян, призначення, нарахування і виплата) здійснюється органами Пенсійного фонду України за екстериторіальним принципом, що дозволяє забезпечити право людей на допомогу в умовах, коли вони вимушено змінили своє місце проживання.

З’явилась можливість звернення громадян з питань надання житлових субсидій в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Також залишилась можливість звернення громадян з питань надання субсидій до уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської громади та посадових осіб центру надання адміністративних послуг, а також через портал Дія.

Однією з умов призначення житлової субсидії є наявність у працездатних осіб доходів у розмірі не менше мінімальної заробітної плати та сплата єдиного соціального внеску (ЄСВ). У разі відсутності доходу та сплати ЄСВ житлова субсидія може призначатися, якщо особи протягом періоду, за який враховуються доходи, не менше місяця були зареєстровані у державній службі зайнятості як безробітні.

Для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану і зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні та їм призначена допомога по безробіттю, при розрахунку житлової субсидії до доходу замість суми отриманої заробітної плати за попереднім місцем роботи враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням субсидії. Тобто за субсидією можна звернутися через місяць після першої виплати.

Це дозволяє отримати належну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, адже чим нижче доходи, тим більший розмір виплати.

Виплати ВПО та виплати від міжнародних організацій не будуть зараховуватись громадянам до середньомісячного сукупного доходу при призначенні субсидії.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року №1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України», внесені зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій. Тепер в зонах бойових дій або на деокупованих територіях особи, житло яких постраждало від обстрілів, можуть отримати субсидію.

Право на отримання субсидії ВПО мають за фактичним місцем проживання, а не за місцем реєстрації. Дозвіл власника орендованого житла не передбачений чинним законодавством.
Після закінчення строку отримання житлової субсидії домогосподарствам, у складі яких є ВПО, автоматичне призначення не відбувається, а заявник повинен знов звернутися з відповідним переліком документів для її призначення на наступний період.

Якщо члени сім’ї, які зареєстровані але не проживають у домогосподарстві, нададуть підтверджуючі документи про фактичне місце їх проживання, тоді дохід таких членів сім’ї при розрахунку до субсидії не враховуються.

До Положення про порядок призначення житлових субсидій внесено зміни, відповідно до яких при визначенні права на субсидію особам, які мають у власності більш ніж одне житлове приміщення, не враховується житло, яке знищене або непридатне для проживання внаслідок бойових дій або з інших причин. При цьому відповідна інформація повинна бути внесена в державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, або наявне документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування такого факту знищення/пошкодження житлового приміщення.
Позбавити субсидії можна через борги з оплати комунальних послуг.

Залишитися без субсидії можуть ті, хто вказав хибний розмір доходів, занизив їх, а водночас придбав високовартісні товари або послуги, набув право власності на суму понад 50 тисяч гривень.
Середній розмір субсидій на оплату житлово-комунальних послуг під час опалювального сезону становить 1700-1800 гривень на місяць.