Прес-центр12 жовтня 2021, 14:10

Середня вартість 1 га землі для продажу на Луганщині становить понад 27 тисяч гривень, – брифінг

Про підсумки перших 100 днів, що минули від відкриття ринку землі, йшлося на пресбрифінгу в облдержадміністрації сьогодні, 12 жовтня.

Так, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Безкоровайна зазначила, що із 1 липня Україна вийшла на новий рівень земельних відносин.

«Скасування мораторію є перевагою не тільки для землевласників, а й для кожного українця. Бо мова йде про зростання економіки держави», – наголосила вона.

Спікер зауважила, що відновлення права власності на землю було принциповою позицією Президента України Володимира Зеленського, яку він озвучив ще під час передвиборчої діяльності і яку виконав. Саме завдяки його політичній волі, позиції та сприяння в Україні відбулася Земельна реформа.

Сьогодні на Луганщині нараховується 1,39 млн га земель сільгосппризначення. Середня вартість 1 га землі для продажу складає 27,3 тис. гривень. Середня ціна оренди 1 га – 2189,8 гривень.

Для порівняння – Польща на початку впровадження земельної реформи мала вартість 1 га землі 1,5 тисячі доларів.

Любов Безкоровайна поінформувала, що за перші 100 днів ринку землі зареєстровано 28 288 угод щодо відчуження. Загалом відчужено 70 569 га. За договорами купівлі-продажу у нашій області відчужено 251 земельну ділянку для сільськогосподарського виробництва площею 1178 га.

Варто нагадати, що із реформою децентралізації землі сільськогосподарського призначення державної форми власності за межами населених пунктів стали власністю громад. Громади отримали понад два мільйони гектарів землі, а разом із тим –можливість спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток.

Стосовно державної підтримки зауважено – цьогоріч для с/г виробників передбачено 4,5 млрд гривень. Ці кошти спрямовуються на розвиток, зокрема, садівництва, тваринництва, картоплярства тощо. Упродовж цього року аграріями Луганщини вже отримано 307 мільйонів гривень, що в три рази більше аналогічного показника минулоріч.

Важливо, що навесні Уряд спростив механізм надання фінансової підтримки фермерським господарствам.

Крім того, держава підтримує аграріїв доступними кредитами – за програмою «5-7-9 %» цього року вони отримали майже половину від загальної суми програми – понад 26 млрд гривень. В області цей показник становить 230 млн гривень.

Про останні зміни в законодавстві присутнім доповіла начальник відділу ринку та оцінки земель Головного управління Держгеокадастру у Луганській області Олена Головань. Так, після змін у процедурі проведення земельних аукціонів усі торги відбуваються в єдиній електронній торговій системі.

За словами нотаріуса Сергія Пульного, землевласники, розуміють цінність і перспективу землеволодіння й не поспішають відчужувати цю власність.