Прес-центр15 cічня 2019, 11:01

Сергій Філь доручив визначити заклади освіти, в яких цьогоріч будуть реалізовані проекти нового освітнього простору

Сьогодні, 15 січня, на апаратній нараді, яку провів виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь, розглянуто стан забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа».

Доповідаючи про реалізацію цієї ініціативи Президента та Уряду України на Луганщині, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк відзначив, що інформаційно-комунікаційні технології, які застосовуються в Новій українській школі, суттєво розширюють можливості педагога, оптимізують управлінські процеси, формуючи в учнях технологічні компетентності.

Він зауважив, що у 2018 році державою зроблені 3,5 млрд гривень інвестицій до освітньої галузі. Розподіл видатків Державного бюджету України для Луганської області передбачав 40910,6 тис. гривень.

З них 20766,3 тис. гривень було передбачено на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа».

5952,4 тис. гривень становила субвенція для надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребам. Ще 14191 тис. гривень спрямовано через розподіл нерозподілених видатків позаминулорічної освітньої субвенції для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють, або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

Юрій Стецюк підкреслив, що станом на початок січня 2019 року використано 92 % субвенції на закупівлю сучасних меблів, 92 % субвенції на закупівлю дидактичних матеріалів, 97 % на закупівлю комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту.

Першими завершили процедуру закупівлі за усіма напрямами відділи освіти Старобільської райдержадміністрації та Чмирівської об’єднаної територіальної громади.

На підготовку тренерів-педагогів, підвищення кваліфікації вчителів початкової школи, які навчатимуть учнів перших класів у 2018-2020 роках, виділено 5608,7 тис. гривень, з яких використано 1650,2 тис. гривень (88 %).

Формування мережі опорних шкіл відбулося в Луганській області з випередженням процесів, пов’язаних з добровільним об’єднанням територіальних громад, але з урахуванням їх перспективного створення.

На початку січня мережа складалася з 14 опорних шкіл та 18 філій. Загалом в опорних закладах освіти отримують знання 4529 учнів, з них 579 – у філіях. Підвезення 1267 учнів до опорних закладів з 34 населених пунктів здійснюється 21 шкільним автобусом.

Передбачена для Луганської області субвенція у сумі 6243,7 тис. гривень спрямована 2018 року на оснащення опорних шкіл засобами навчання, у тому числі: кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, мультимедійними засобами, враховуючи 231 тис. гривень на придбання одного предметного кабінету.

Загалом в області було передбачено підвищення кваліфікації вчителів початкової школи, розбудову мережі опорних шкіл, створення нового освітнього середовища, дотримання стандартів щодо створення освітнього середовища для дітей з особливими потребами, облаштування шкіл меблями, обладнанням і дидактичними матеріалами, необхідними для впровадження компетентнісного навчання, проведення якісних ремонтних робіт в кабінетах перших класів.

Під час апаратної наради у режимі відеоконференцзв’язку обговорені проблемні питання впровадження реформи Нової української школи та надані доручення територіям.

«Переконаний, що минулорічні напрацювання та отриманий досвід стануть у нагоді під час виконання цієї державної програми у 2019 році», – підкреслив Сергій Філь.

Також Сергій Філь доручив забезпечити своєчасне використання коштів субвенції державного бюджету на реалізацію якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти у 2019 році, а також визначити об’єкти серед закладів освіти області, в яких у поточному році будуть реалізовані проекти нового освітнього простору.

«Кошти держсубвенції необхідно використати у повному обсязі», – наголосив він.