Прес-центр7 лютого 2019, 13:02

Сергій Філь ознайомився зі станом освіти Старобільщини

Проблемні питання розвитку освітньої галузі з педагогами Старобільщини обговорив виконуючий обов’язки голови Луганської обласної держаної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь під час своєї робочої поїздки до району.

«Інклюзія для нас – це тест, що визначає чи здатні ми рухатися в напрямі цивілізованого суспільства. І цей тест ми повинні пройти. Інклюзивні центри отримають повну підтримку обласної влади, адже освіта має бути доступна для всіх», – підкреслив Сергій Філь під час відвідування Старобільського інклюзивно-ресурсного центру.

Зараз спеціалісти ІРЦ, а це психологи, логопед, дефектолог, реабілітологи, проводять заняття з понад 50 дітьми з різними вадами. Позашкільний центр є єдиним закладом у Старобільському районі, який надає навчально-інформаційну, ціннісну, особистісно-творчу соціальну адаптацію та забезпечує зайнятість дітей у вільний час. За кваліфікованими послугами фахівців сюди звертаються з навколишніх районів.

На функціонування та оснащення інклюзивно-ресурсного центру в 2018 році виділено 739 тис. грн, з них з державного бюджету – 588 тис. грн і 151 тис. грн – з районного. Проект капітального ремонту будівлі, в якій розташований ІРЦ, подано на конкурс Державного фонду регіонального розвитку.

Засвідчив підтримку обласної влади Сергій Філь також у завершенні будівельних робіт дошкільного навчального закладу у с. Лиман. У селі проживає 126 дітей дошкільного віку. Близько 40 дітей відвідують короткотривалу групу ДНЗ при Лиманській ЗОШ та дитсадки міста Старобільск, а решта не має можливості відвідувати садок та перебуває вдома з батьками.

«Дитячий садок не повинен просто стояти в такому вигляді, як пам’ятник — тут повинні навчатися діти. Більшість робіт вже провели за кошти ДФРР, але їх не вистачило. Тому моя позиція дуже проста: ми виділимо гроші з обласного бюджету, щоб вже до травня заклад міг прийняти 100 маленьких вихованців», – підкреслив очільник області.

Крім того, Сергій Філь під час робочої поїздки ознайомився з ходом впровадження освітньої реформи «Нова українська школа», відвідавши Лиманську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів та Старобільську міську спеціалізовану загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів. Для забезпечення надання якісних освітніх послуг, навчальні заклади середньої освіти потребують облаштування комфортного освітнього простору. З цією метою на місцях проведені громадські обговорення та визначені пріоритетні напрями розвитку. До планів перспективного розвитку територій увійшли проекти капітального ремонту закладів освіти.