Прес-центр25 червня 2019, 13:06

Сергій Філь зустрівся з Головою СММ ОБСЕ в Україні

Виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь зустрівся з Головою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Послом Халітом Чевіком.

Також у зустрічі, що мала ознайомчий характер, взяли участь Спеціальний Радник голови місії Озгун Талу та Керівник відділу безпеки Ігор Талкан.

Сергій Філь висловив вдячність представникам СММ ОБСЄ за їхню роботу у напрямі припинення вогню.

За словами Халіта Чевіка, фокус уваги Спеціальної моніторингової місії спрямований на розведення сил та засобів, яке повинне відбуватися у Станиці Луганській.

Очільник області, у свою чергу, означив низку найкритичніших для Луганщини проблем, спричинених воєнними діями на території області.

По-перше, це робота єдиного в області КПВВ «Станиця Луганська». Обласна влада робить усе можливе в межах повноважень для облаштування роботи пункту пропуску. «Відповідно до Мінських домовленостей, зруйнований у Станиці Луганській міст має бути контрольований українською стороною. Проте незаконні збройні формування перейшли за міст, і українська сторона не має доступу, щоб почати ремонт переходу, – зауважив Сергій Філь. – Ми зробимо все можливе, щоб умови переходу були нормальними. Ми готові почати ремонт мосту, як тільки там не буде військових та будуть створені безпечні умови».

Він також нагадав, що відкриття автомобільного КПВВ «Золоте» значно полегшило б процес і умови перетину лінії розмежування. Українська влада тричі демонструвала готовність до відкриття пункту пропуску, однак це було проігноровано з боку російсько-окупаційної адміністрації.

По-друге, була озвучена проблема енергетичної безпеки Луганщини. Єдиним джерелом електричної енергії в області залишається Луганська ТЕС, що розташована у місті Щастя. Близькість стратегічного об’єкту до лінії бойових дій ставить під постійну загрозу енергопостачання усієї області. Обласна влада вживає усі заходи для зниження ризиків. Тому триває будівництво підстанції ПС 500 кВт «Кремінська», що з’єднає Луганщину з енергетичною системою України.

Питання екологічної безпеки стоїть для Луганської області дуже гостро. Шахти ДП «Первомайськвугілля», що розташовані у Золотому, перебувають під постійною загрозою затоплення. Українська сторона постійно відкачує шахтні води, однак дієвого результату можна досягти лише за умови аналогічних дій у шахтах на окупованій території. На жаль, російсько-окупаційна адміністрація не приділяє уваги цій загрозі, що потенційно може обернутися масштабною екологічною катастрофою.

Відсутність залізничного сполучення аграрних районів області – нагальна проблема, що виникла внаслідок воєнних дій. Фермерські господарства вимушені перевозити свою продукцію виключно за допомогою автотранспорту. Наслідком чого є руйнування доріг та значне здорожчання логістичних витрат. Сьогодні аграрна галузь є ключовим джерелом доходу для Луганської області.

Пан Халіт Чевік зауважив, що мандат СММ ОБСЄ також кризово орієнтований, тому міжнародні спостерігачі приділяють увагу проблемним явищам. «Ми тут для того, щоб спостерігати, побачити ситуацію на власні очі, щоб за можливості сприяти налагодженню діалогу та покращення життя людей», – наголосив Голова СММ ОБСЄ в Україні.

Пан Халіт Чевік висловив вдячність обласній владі за співпрацю та доступ представників місії до усіх установ.