Прес-центр21 травня 2019, 15:05

Сергій Філь зустрівся з парламентською делегацією Швеції

Виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь провів зустріч з парламентською делегацією Королівства Швеції.

Було обговорено питання подальших напрямів розвитку Луганщини в рамках партнерства між Урядом Швеції та Програмою Розвитку ООН в Україні.

До складу делегації на чолі з Третьою віце-спікеркою Шведського Парламенту та речницею Комітету Закордонних Справ Керстін Лундґрен увійшли представники шведського парламенту (Риксдагу), Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida) та представників Нордичного офісу Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН).

Сергій Філь від імені усієї області подякував міжнародним партнерам за значну підтримку: «Ми дуже цінуємо ту допомогу, яку ви надали Луганській області, особливо у такий складний для нас час, коли триває збройний конфлікт. Для нас дуже важлива міжнародна підтримка та розвиток нашого партнерства».

Під час зустрічі була обговорена низка питань, серед яких демократичне управління, забезпечення дотримання прав людини, зокрема захист прав жінок та дітей, а також напрями підтримки Сходу України, що є одним з пріоритетів технічної допомоги Королівства Швеції для України.

Очільник області акцентував увагу учасників делегації на найбільш болючих проблемах області, які потребують першочергового вирішення. Йшлося про енергетичну безпеку, відсутність залізничного сполучення у північній частині області і, як наслідок, руйнування автомобільних доріг, підтоплення шахт, а також умови перетину громадянами лінії розмежування.

Водночас було наголошено, що на підконтрольній українській владі території Луганській області забезпечено функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування відповідно до законодавства та на партнерських засадах. В області також реалізуються загальноукраїнські реформи, зокрема, Луганщина є лідером у процесі децентралізації.

Сергій Філь нагадав, що в області діє лише один пішохідний контрольно-пропускний пункт в’їзду-виїзду в Станиці Луганській, що потребує ремонту. Водночас автомобільний КПВВ «Золоте» готовий до роботи, проте ігнорується з боку російсько-окупаційної адміністрації. Це питання, переконаний очільник області, повинно бути на порядку денному Мінської контактної групи.

Обговорюючи можливі напрями співпраці, учасники зустрічі назвали підтримку переміщених з тимчасово окупованої території Луганщини навчальних закладів вищої освіти, а також заходи, спрямовані на припинення відтоку молоді з території області.

Представники шведської делегації зауважили, що міжнародна допомога Сходу України надалі змінить свій характер з гуманітарного на більш спрямований на розвиток.

«Ми і надалі будемо надавати підтримку Україні, тому що ми підтримуємо Україну як у питанні цілісності її території, та і у відновленні», – зазначила Керстін Лундґрен.

Уряд Швеції є одним з надавачів підтримки діяльності Програми ООН із відновлення та розбудови миру за напрямами зміцнення взаємодії між органами місцевого самоврядування та населенням, підвищення соціальної згуртованості та громадської безпеки, покращенням якості надання адміністративних послуг та їх доступності для всіх верств населення.