Прес-центр13 cічня 2020, 11:01

Сергій Гайдай доручив передбачити видатки на відшкодування пільгових перевезень за підсумком І кварталу 2020 року

Сьогодні, 13 січня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів апаратну нараду. Під час заходу розглянуто питання відшкодування витрат за пільгові перевезення окремих категорій громадян усіма видами транспорту загального користування (автомобільним, залізничним). На цю тему доповіла виконуюча обов’язки начальника управління промисловості, транспорту та зв’язку ОДА Марина Хозіна.

Вона повідомила, що в області існує проблема відшкодування компенсації витрат за пільгове перевезення окремих категорій громадян транспортом загального користування.

Втім АТ «Укрзалізниця» здійснює перевезення пасажирів залізничним транспортом у приміському та дальньому сполученнях. Пільги надаються безвідмовно та у повному обсязі.

Спікер поінформувала присутніх, що компенсація пільгових перевезень «Укрзалізницею» окремих категорій громадян, затверджено постановою КМУ від 16.12.2009 № 1359. Відповідно до документа, розрахунок здійснюється за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, а також субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на зазначені цілі. Однак, Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 20.12.2016 № 1789-VIII в статті 102 Бюджетного кодексу України виключено частину, що стосується субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Водночас АТ «Укрзалізниця» повідомляє про недостатній рівень компенсаційних виплат по області - 32 %.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації в 2019 році область покриття витрат залізниці за перевезення пільгових категорій громадян становить 100 %. У 2019 році у місцевих бюджетах було передбачено видатки на суму 1 806,128 тис. грн, а відшкодовано – 1 569,211 тис. грн, що на 661,731 тис. грн або в 1,7 раза більше ніж у попередньому.

Марина Хозіна наголосила, що проблема полягає у тому, що облік пільгових проїзних документів (квитків) здійснюється за місцем оформлення квитка, а система відшкодування – за місцем обліку пільгової особи. Неузгодженість цих систем призводить до недоотримання залізницею компенсації за перевезення осіб, які придбали квитки на території однієї адміністративної одиниці, а перебувають на обліку в іншій.

На 2020 рік у всіх місцевих бюджетах області, окрім бюджету Новопсковського району, передбачені видатки на компенсаційні виплати пільгових перевезень залізницею.

Наразі триває укладання договорів між управліннями соціального захисту населення та Регіональною філією «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця» про відшкодування витрат за пільгові перевезення окремих категорій громадян.

Доповідач зазначила, що у сфері пасажирських автоперевезень пільговий проїзд громадянам надається відповідно до чинного законодавства.

Проте законодавством не встановлено чітко визначеного механізму здійснення компенсації витрат перевізників за перевезення окремих категорій громадян автомобільним транспортом загального користування.

За даними ТОВ «Регіональне управління автобусних станцій» обсяг реалізованих автостанціями пільгових квитків у 2019 році склав майже 68,0 тис. квитків на суму 7 293,5 тис. грн, що на 43,5 тис. квитків та 4 815,3 тис. грн (у 2,8 раза) більше показника 2018 року.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення ОДА у 2019 році компенсовано витрат перевізників на суму 331,064 тис. грн. Втім проблема здійснення компенсацій автоперевізникам залишається актуальною і у 2020 році.

За попередніми даними, що надійшли від міст та районів області, місцевими бюджетами на 2020 рік передбачено видатки на відшкодування пільгових перевезень залізничним транспортом на загальну суму 1 218,057 тис. грн, автомобільним – 856,799 тис. грн. Найбільші суми відшкодувань для залізниці передбачено у Сватівському (415,0 тис. грн), Кремінському (194,519 тис. грн), Попаснянському (165,48 тис. грн) районах та у Рубіжному (179,292 тис. грн), найменші – у Біловодському (0,768 тис. грн), Марківському (1,848 тис. грн) та Міловському (2,0 тис. грн) районах. Бюджетом Новопсковського району такі видатки не передбачені, а інформація від міст Лисичанська та Сєвєродонецька не надійшла.

За підсумком доповіді Сергій Гайдай дав низку доручень з розв’язання питання, а саме рекомендувати окремим органам місцевого самоврядування при внесенні змін до бюджету на 2020 рік за підсумками І кварталу передбачити видатки на відшкодування витрат за пільгові перевезення окремих категорій громадян.