Прес-центр22 cічня 2020, 18:01

Сергій Гайдай: громади мають об'єднуватися заради розвитку Луганщини, а не за політичними інтересами

Про це голова облдержадміністрації Сергій Гайдай заявив на розширеному засіданні робочої групи з підготовки пропозицій щодо удосконалення адміністративно-територіального устрою Луганської області сьогодні, 22 січня.

Члени групи розглянули запропоновані зміни до Перспективного плану формування територій громад Луганської області.

«На жаль, процес добровільного об’єднання громад не завжди відповідав нашим очікуванням та Перспективного плану. За першим варіантом цього документу утворилася лише одна громада – Біловодська, показники розвитку якої підтверджують правильність наших розрахунків. Останні зміни до Перспективного плану за поданням облдержадміністрації затверджені розпорядженням Уряду в грудні 2019 року. Необхідність його перегляду викликано, зокрема, тим, що наприкінці минулого року Мінрегіоном запропоновано провести аналіз перспективних планів з урахуванням методичних рекомендацій щодо оцінки рівня спроможності ОТГ», – наголосив Сергій Гайдай.

Крім того, він зауважив, що після січневої консультативної зустрічі в профільному Міністерстві в Києві рекомендовано розглянути пропозиції щодо кількості та конфігурації громад у Сватівському, Старобільському та Станично-Луганському районах. Саме там виникає найбільше питань стосовно існуючих та запропонованих до утворення ОТГ.

Звертаючись до депутатів Верховної Ради України, які були присутні на засіданні, Сергій Гайдай акцентував: «Громади мають об’єднуватися заради розвитку Луганщини, а не за політичними інтересами».

Як зазначив начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації облдержадміністрації Вадим Лазніков, деякі громади ще не визначились з об’єднанням. Та очікується, що чергові місцеві вибори у жовтні цього року відбудуться на новій територіальній основі.

Затверджений Кабміном Перспективний план передбачає утворення на Луганщині 45 ОТГ, 11 з яких розташовані на тимчасово непідконтрольній території.

На цей час утворено 24 громади, у 18 вже відбулися перші вибори. Однак розрахунки за новими рекомендаціями показали, що сім громад, передбачених діючим планом, є неспроможними.

Важливо і розв’язати питання, які з’явились після утворення невеликих громад навколо районного центру – Старобільська.

За запропонованими змінами не буде неспроможних громад, ОТГ максимально сформують навколо районних центрів та враховано наявність інфраструктури на території громад.

У результаті проведеної роботи Перспективний план включатиме 33 ОТГ, з яких 22 розташовані на підконтрольній Уряду території. З них 19 – високого рівня спроможності, 3 – середнього рівня спроможності.

В обговореннях документу взяли участь народні депутати України Сергій Вельможний, Вікторія Гриб, Сергій Дунаєв, Олексій Кузнєцов, Олександр Лукашев, Олександр Сухов, Максим Ткаченко, Сергій Шахов, представники громад та територій.

За підсумками засідання запропоновано питання, які не були вирішені сьогодні, опрацювати з членами робочої групи на місцях.