Прес-центр24 березня 2020, 13:03

Сергій Гайдай: Луганщина отримала першу партію ПЛР та експрес-тестів

«Луганщина отримала 1728 ПЛР- та п’ять тисяч експрес-тестів, які забезпечують найбільш високу можливу точність діагностики і застосовуються в лабораторних умовах. А також респіратори та захисні костюми. Наразі усі бригади «швидкої допомоги» укомплектовані необхідним. Отримані тести та індивідуальні засоби захисту будуть розподілені між лікарнями за потребою», – повідомив голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай під час брифінгу для ЗМІ.

За його словами, вже на наступному тижні на базі вірусологічної лабораторії Луганського обласного лабораторного центру МОЗ України можна буде проводити тестування на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-дослідження).

«У протидії поширенню коронавірусної інфекції нам почав допомагати бізнес. На три базові лікарні додатково направлено по 220 тисяч гривень, Рубіжанська міська лікарня отримала 300 тисяч», – заявив Сергій Гайдай.

Наразі у Луганській області, в разі необхідності, для лікування пацієнтів з ознаками захворювання на COVID-19 можуть бути мобілізовані 258 койко-місць в інфекційних відділеннях.

Враховуючи нехватку апаратів штучної вентиляції легенів, закуплені ще 20 апаратів ШВЛ, які надійдуть на наступному тижні.

Відповідаючи на запитання журналістів, Сергій Гайдай зазначив, що при облаштуванні інфекційних відділень враховуються потреби фахівців. Зокрема, він особисто придбав 30 безконтактних термометрів, щоб забезпечити температурний скринінг на усіх пунктах пропуску та блок-постах, а також 10 сенсорних дозаторів для дезінфікуючих засобів, які використовуватимуться замість механічних.

Він також поінформував журналістів про загальну епідеміологічну ситуацію в області та акцентував, що жодної підтвердженої підозри зараження коронавірусом SARS-CoV-2 на сьогодні немає. Незважаючи на негативний перший тест, проби двох осіб направлені на повторний аналіз. Усього за період карантину в області зафіксовано чотири підозри. У тому числі, на обсервацію поміщено чоловіка, жителя тимчасово непідконтрольної території, який повернувся з Польщі.