Прес-центр30 серпня 2021, 10:08

Сергій Гайдай: на непідконтрольній території жертвою може стати кожен

Міжнародний день жертв насильницького зникнення відзначають щороку 30 серпня.

«Луганщина, як і вся Україна, не полишає надій та робить все залежне, щоб повернути людей, затриманих чи безвісти зниклих на тимчасово окупованих Росією територіях нашої країни, – зазначає голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай. – Неможливо передати глибину болю матері, яка майже нічого не знає про долю сина чи доньки».

Очільник Луганщини наголосив, що світова спільнота намагається посилювати тиск на окупанта стосовно порушення ним Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, про що свідчить зовнішня політика Президента Зеленського та відповідного міністерства.

Сергій Гайдай також нагадав, що визволені з полону в грудні 2019 року жителі Луганщини Олександр Пауков, Вікторія Вороніна та Анатолій Семиренко отримують гідну підтримку від державної та обласної влади – щодо вирішення питання грошової допомоги, надання житла, продовження навчання в вищих навчальних закладах тощо.

Втім, на окупованій території залишаються сотні українських полонених. Серед них і Дмитро Оробій, випускник СНУ ім. В. Даля, який поїхав улітку минулого року к батькам до Алчевська та був затриманий незаконними збройними формуваннями, а потім – засуджений на 12 років за держзраду.

«Молода людина, учорашній студент. Яка може бути зрада? Уявіть усю безглуздість того, що відбувається на непідконтрольній території, де жертвою може стати кожен?! Можливо, він зможе прочитати ці рядки, або йому передадуть їх зміст: «Дмитро, знай, ми боремося за тебе та зробимо все для твого скорішого повернення»,– акцентував очільник Луганщини.

Нагадаємо, що Міжнародний день жертв насильницького зникнення встановлений згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 2010 року за активної підтримки міжнародних правозахисних організацій та Червоного Хреста.