Прес-центр23 травня 2022, 12:05

Сергій Гайдай: на першій лінії фронту, виймаючи уламок із пораненого, за кермом вантажівки з гуманітаркою, – в Україні відзначають День Героїв

Три місяці війни… Вигнання з рідної землі «другої армії світу» ще триває. Україна народжує Героїв сьогодення.

Цю пам’ятну дату запровадили наші пращури – учасники національно-визвольного руху під час Другої світової війни.

У різні роки саме в ці травневі дні загинули або були вбиті Микола Міхновський, Євген Коновалець та Симон Петлюра.

Її відзначення набуло популярності із здобуттям Незалежності, у 1991-му. Але саме зараз, коли на територіальну цілісність посягнули невдячні сусіди, Україні знадобилися Герої дня сьогоднішнього.

Зранку 24 лютого десятки українських військових прийняли вогонь на себе аби агресор не просунувся вглиб країни миттєво. За декілька годин вони зробили для збереження країни більше, ніж багато хто з нас за 30 років. Загинули, втім зберегли життя і волю мільйонів.

Того ж дня тисячі вмотивованих чоловіків і жінок вступили до лав Збройних сил та територіальної оборони. Вони вигнали росіян із півночі країни, стримують на півдні і сході – у самому пеклі, в Лисичанську та Сєвєродонецьку.

Десятки волонтерів могли евакуюватися з усіма, але залишаються у гуманітарних штабах і, ризикуючи життям, рятують від голодної смерті місцевих жителів, вмовляють евакуюватися, вивозять. На совісті росіян не одне втрачене життя луганського волонтера. Тільки у Лисичанську їх загинуло щонайменше четверо.

Так само і медики. Згадую, як на початку березня бригада швидкої виїхала рятувати життя онкохворому, але була розстріляна у житловому масиві Сєвєродонецька. Їхні колеги під відголоски розірваних снарядів приймали пологи, робили хірургічні втручання, рятували після інсульту. Могли, як й усі, залишатися в бомбосховищах. Герої…

Усі підприємства на Луганщині зупинені. Однак економіка країні в цілому поступово оговтується від страшного лютневого ранку. Люди повертаються на робочі місця і допомагають підтримати державний бюджет. Це також крок до нашої Перемоги.

Вона, переконаний, прийде – нація Героїв неодмінно переможе плем’я зрадників!

Вірте у наші Збройні сили! Переможемо і відбудуємо! Слава Україні!

 

Начальник обласної військової адміністрації          Сергій ГАЙДАЙ