Прес-центр1 грудня 2021, 14:12

Сергій Гайдай обговорив гуманітарні питання з координаторкою системи ООН в Україні

В Сєвєродонецьку відбулася зустріч голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая з координаторкою системи ООН в Україні та координаторкою з гуманітарних питань пані Оснат Лубрані.

Під час заходу було акцентовано на основних пріоритетах нового гуманітарного плану реагування на 2022 рік. Це – надання допомоги в надзвичайних ситуаціях, захист населення та загальний розвиток. Також наголошено на важливості співробітництва з місцевою владою.

Пані Лубрані поділилася успішними проєктами, які останнім часом реалізовано на Луганщині, а саме – два ЦНАПи, підготовка реновації КПП «Мілове», модернізація і допомога медичним закладам, соціальний транспорт поблизу лінії розмежування тощо. Вона подякувала за допомогу у реалізації обласній владі: «Такі проєкти співробітництва створюють додатковий зв'язок між наданням гуманітарної допомоги та довгостроковими проєктами».

Координаторка системи ООН в Україні також вітала успіхи, які були зроблені у реновації КПВВ, та запевнила у продовженні комунікаційних заходів для їх відкриття.

У свою чергу, Сергій Гайдай подякував за надану допомогу та розповів про впроваджені інфраструктурні проєкти в області, а також поділився планами на наступний рік.

Зокрема, він повідомив про загальну безпекову ситуацію, заходи щодо протидії пандемії коронавірусу у Луганській області, залучення коштів міжнародних партнерів для відновлення Луганщини та інше.

Пані Лубрані зазначила, що на різних переговорах наводить Луганську область як приклад у плані залучення інвестицій.

Вона поділилася, що ООН працює над новим планом на наступні пять років. Це буде спільна робота з урядовими організаціями, яка має на меті сформувати співробітництво між різними структурами. «Будемо дивитися на різні напрямки, де потрібно залишити все, як є, а де необхідний додатковий імпульс. Це скоріше не план інфраструктурного розвитку, а радше співробітництво різних організацій, чиї агенції входять у систему ООН, з різними урядовими структурами».

Голова офісу УКГС ООН в Україні Ігнасіо Лєон-Гарсіав, який також був присутнім на зустрічі, розповів, що в Києві проводяться регулярні зустрічі з послами різних країн, частина з яких вже відвідувала Луганщину.

За результатами сьогоднішнього заходу вирішено організувати приїзд таких міжнародних гостей в Луганську область наступного року, аби вони на власний досвід пересвідчилися, як область змінилася за останні два роки.